Setari Cookie-uri

Simptomele saricnii: ghid complet

Semnele și simptomele sarcinii pot fi mai mult sau mai puțin intense, prezente încă din primul trimestru de sarcină și sunt legate de pregătirea corpului femeii pentru a deveni mămică, dar și pentru a oferi fătului tot ce îi este necesar pentru o dezvoltare optimă și sănătoasă.

Este perioada cea mai comodă pentru gravidă, cu foarte puține simptome, iar nivelul de energie crește, viitaorea mamă simțindu-se capabilă să facă mișcare sau chiar gimnastică pentru gravide.Principalele simptome resimțite de gravidă:

  • Sânii continuă să crească, dar sensibilitatea scade ușor. Stimulate de estrogeni și progesteron, glandele mamare cresc mai mari în cel de-al doilea trimestru de sarcină. În plus, la nivelul sânilor se poate acumula grăsime.
  • Abdomenul continuă să crească, pentru a face loc copilului în dezvoltare.
  • Gravida începe să ia în greutate. Tot din al doilea trimestru de sarcină viitoarea mămică începe să ia în greutate aproximativ 1.4-1.8 kilograme pe luna, până la termen. Mersul pe jos și mișcarea potrivită pentru perioada sarcinii (gimnastica gravidei, înot) reprezintă un plus important pentru starea de bine în sarcină, dar și după naștere, evitând astfel urmările varicelor, durerile de spate, constipația.
  • Vasele de sânge pot deveni vizibil dilatate, se recomandă mișcare și poziții de somn menite să ajute întoarcerea venoasă, pentru a evita varicele și urmările acestora, edemele;
  • Modificări de culoare ale pielii: unele zone ale pielii se vor pigmenta, devin mai închise la culoare: zonele genitale, linia nigra (apare accentuată o linie verticală de la ombilic la pube), zonele posterioare ale coapselor, mameloanele, pot să apară pete la nivelul fetei (cloasma sau masca gravidica).
  • Vergeturile: creșterea rapidă a abdomenului poate duce la formarea vergeturilor, dar și luarea în greutate a gravidei duce la formarea acestora în alte zone ale corpului (abdomen, sâni, brațe, fese, coapse). O alimentație sănătoasă și mișcarea pot ajuta la reducerea riscului de vergeturi, precum și unele creme cosmetice destinate acestor situații din sarcină.
  • Amețeli: deși apar în primul trimestru de sarcină, amețelile pot continua să apară pe parcursul sarcinii;
  • Probleme la nivelul gingiilor și mucoaselor: la nivelul acestora crește fluxul de sânge, de aceea devin congestionate, sensibili la sângerare, iar gingiile se umflă ușor. În sarcină este recomandat să va prezențați la interval scurt de câteva luni la medicul stomatolog, pentru a evita gingivita gravidei și problemele dentare ulterioare. Tot acum pot să apară sforăitul, sângerările nazale (epistaxis), dar și sângerările gingivale.
  • Candidoza: poate să apară atât în trimestrul al doilea, cât și al treilea, fără să reprezinte un motiv de ingijorare. Dicutitati cu medicul măsurile de tratament adcevate.
  • Crampe la nivelul picioarelor: contracturi involuntare dureroase, care pot să apară mai ales noaptea, dar și ziua;

Semne și simptome în trimestrul al treilea de sarcină

După perioada „roz” din al doilea trimestru, acum apar simptome care sunt mai puțin tolerabile, cu intensități diferite pentru fiecare gravidă în parte.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iunie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.