Setari Cookie-uri

Ioana Diaconu și Alexandra Lulache, fondatoare F-Sides: Vocile femeilor din industria de filme TREBUIE ascultate

Lansarea Cineclubului F-SIDES este însoțită de un manifest dedicat conceptului "female gaze".

  1. Putem vorbi despre un val de feminism în cinematografie? De ce da sau de ce nu?

Putem să vorbim despre un nou val de feminism în general, în societate, numit al patrulea val de feminism, care se reflectă în literatură, arte și bineînțeles și în cinematografie. Dar nu am putea spune că este specific mediului.

  1. Cum se explică numărul mic de filme regizate de femei?

Sunt o combinație de factori, în mare este tendința bărbaților de a angaja bărbați, și din acest motiv, perpetuarea unori stereotipuri cum că femeile nu ar fi bune la genul ăsta de muncă, ignorând faptul că nu au avut ocazia să se dovedească. La asta se adaugă barierele pe care le întâmpină femeile în majoritatea industriilor: încurajarea să se orienteze către roluri operaționale în loc de roluri de leadership, discriminarea sau hărțuirea la locul de muncă, sau pur și simplu lipsa de modele din cinematografia clasică. Dar vedem cum asta se poate schimba când li se oferă o platformă. De exemplu Netflix pentru producțiile proprii angajează de două ori mai multe regizoare femei față de medie, și au parte de un succes semnificativ.

Citește și:
  1. E o situație care se vede doar în zona românească sau e o situație globală?

Este clar o situație globală. De exemplu, dacă ne uităm la filmele cu cel mai mare succes la box-office din 2019 global, numai 20% dintre producătoare, scenariste, regizoare sunt femei.

  1. Dacă ne raportăm strict la industria românească, cum se poate explica acest număr mic? E o situație care pleacă de pe băncile facultății sau e o barieră în industrie?

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.