Setari Cookie-uri

10 Alimente interzise pentru bebelușul cu vârstă sub 1 an

Deși bebelușul a început diversificarea și părinții așteaptă să poată mânca aproape orice se prepară în casă, totuși nu este recomandat să se grăbească lucrurile. Ghidurile privind nutriția sugarului avertizează că anumite alimente nu ar trebui oferite bebelușului cu vârstă sub un an. Iată care sunt acele alimente și de ce trebuie ocolite în alimentația sugarilor mici.

Zahărul și produsele care îl conțin

Specialiștii atrag atenția că atât pancreasul copilului, cât și alte mecanisme care controlează glicemia nu sunt suficient dezvoltate la bebelușul mic, astfel încât alimentele care zontin zahăr sau alți îndulcitori, precum și folosirea acestora în prepararea mâncărurilor pentru bebeluș trebuie evitată.

Atenție la produsele din comerț care pot conține zahăr, cum sunt unele iaurturi, biscuiți și alte produse de panificație, piureuri de legume sau fructe etc. Părinții trebuie să citească atent eticheta produselor pentru bebeluși.

Cafeina și produsele care o conțin

Ciocolata, cacao și produse cu cacao, ceaiul negru/verde/roșu și ceaiurile în general (doar la recomandarea medicului pot fi consumate, în situații limitate) și orice alt produs care conține cafeină este bine a fi evitat în dieta bebelușului.

Citește și:

Sucurile de fructe și legume

Nu trebuie să confundăm sucul de fructe sau legume cu smoothie-ul, acesta din urmă fiind obținut din întreg alimentul, pe când sucul nu conține și pulpa.

Practic un smoothie făcut doar din alimente, fără adaos de apă sau lapte, este un piure. Sucurile nu sunt recomandate în dieta bebelușului, iar în ceea ce privește pireurile, medicii recomandă ca acestea să fie obținute prin pasarea cu furculița și nu la blender, tocmai pentru a stimula bebelușul să mestece și să înghită, iar bucățile sunt suficient de mici și moi pentru a nu exista riscul de înec.

Fructele de pădure (zmeură, afine, mure) și căpșunele

Acestea nu sunt recomandate copiilor până la vârstă de 2 ani, pentru că, pe de o parte pot declanșa reacții adverse severe la această vârstă, pe de altă parte pot fi greu de digerat sau, dacă nu sunt pasate, poate exista riscul de înec.

Citește și:

Dacă totuși se dorește introducerea acestora, se recomandă în cantități foarte mici, cu prudență, în prima parte a zilei, apoi se vor urmări reacțiile posibile ale bebelușului (erupții cutanate, mâncărimi ale pielii, dermatită de scutec, vomă, sau umflarea fetei sau a limbii – urgență medicală, existând risc de anafilaxie). Citeste continuarea articolului in pagina 3 >>

Vizionare placuta


Kudika
13 Septembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.