Deși bebelușul a început diversificarea și părinții așteaptă să poată mânca aproape orice se prepară în casă, totuși nu este recomandat să se grăbească lucrurile. Ghidurile privind nutriția sugarului avertizează că anumite alimente nu ar trebui oferite bebelușului cu vârstă sub un an. Iată care sunt acele alimente și de ce trebuie ocolite în alimentația sugarilor mici.
Produse afumate
Acestea pot conține aditivi, toxine și alte substanțe toxice provenite din fum, cantitate excesivă de sodiu, nitrați etc. Acestea sunt recomandate cu multă moderație la orice vârstă, iar la copii și mai ales la bebeluși ar trebui evitate.
Nuci și alimente înrudite (alune, caju, migdale etc.)
Acestea pot declanșa rapid reacții alergice severe la bebeluși, existând totodată riscul de înec dacă sunt oferite întregi. Doar sub recomandarea medicului, acestea pot fi introduse în alimentația copilului, însă măcinate.
Anumite tipuri de pești și crustacee
Se consideră că racul, crabul, scoicile și creveții pot declanșa rapid alergii bebelușilor sub 1 an. De asemenea, macroul, tonul proaspăt, peștele-sabie pot conține cantități ridicate în metale toxice, cum ar fi mercurul, astfel că, dacă alegeți să oferiți pește bebelușului, puteți căuta doar sursele de peste certificate organic.
În tot cazul, întrebați medicul pediatru ce tip de peste și fructe de mare poate consuma bebelușul și cum să le introduceți în alimentația acestuia, dacă medicul consideră că micuțul nu prezintă risc alergic.
Foto articol: By LeManna/shutterstock.com