Setari Cookie-uri

O secundă, filmul românesc semnat de Octavian Iacob care disecă depresia

Octavian Iacob este singurul român care a studiat la New York Film Academy

  1. Pentru cinematografia internațională, depresia nu este un subiect nou și există numeroase filme de succes care au la bază sau care disecă această afecțiune. În schimb, în România, este încă un subiect lăsat sub preș. De ce crezi că se întâmplă acest lucru?

Într-adevar în afară, depresia nu este un subiect taboo precum în România. Nouă ne lipsesc asumarea și încrederea în noi. Stigmatul încă ne conduce viețile și până nu vom întelege că depresia este o boală precum cancerul, sau oricare altă boala gravă, care ne poate ucide încet, dar sigur, nu vom putea accepta și nici cere ajutor de specialitate. În scoală, din păcate, noțiunea de psihologie lipsește, așa cum lipsesc multe care ne-ar putea pregati pentru viață.

Citește și:

7.Care este cea mai mare provocare de care te-ai lovit încercând să aduci O secundă pe ecrane?

De departea cea mai mare provocare este bugetul. Să faci film in România, unde doar unii au acces la bugete oferite de către instituții ale statului, este ca și cum aș pleca înapoi în America pe jos sau înot. Dar trebuie să recunosc că am găsit sprijin în instituții precum Primaria Capitalei și centrul pentru tineret al municipiului București, care au devenit pentru prima dată parteneri direcți în realizarea unui lung metraj. Le mulțumesc pe această cale căci avem scene grele și complexe. Chiar pentru una dintre ele suntem nevoiți să închidem 6 bulevarde importante și 9 artere, repet, totul pentru o singură scenă.

  1. Ți-ai asumat rolul de regizor și de actor în această producție. De ce ai optat pentru această postură dublă?

    Citește și:

Cum am spus mai sus, nimeni nu mi-a acordat vreo șansă că voi putea realiza această postură dublă, dar dincolo de orice orgoliu și dorință personală de a demonstra contrariul, stă un alt motiv mult mai bine întemeiat. Cum am spus la început că doresc fețe proaspete de actori, nu am găsit un om care să poată juca rolul real și cât mai firesc. Am petrecut 4 ani din viață acolo, în depresie…stiu să revin la acea realitate care acum nu îmi mai aparține. Așa am hotărât ca eu să joc acest rol … și asta pentru că nu doresc să arunc vină pe altcineva dacă personjul nu va putea fi cum eu l-am creat.

  1. În cele din urmă, când și unde vom putea vedea O secundă?

Sperăm într-o revenire cât mai rapidă la firescul de până acum, să se redeschidă cinematografele și să revină dorința publicului de urmarii un film bun. O secundă va aparea în 2021 în cinematografele din întreaga țară.

Citește și:

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.