Setari Cookie-uri

O secundă, filmul românesc semnat de Octavian Iacob care disecă depresia

Octavian Iacob este singurul român care a studiat la New York Film Academy

Potrivit OMS, depresia este una dintre cele mai grave afecțiuni ale perioadei în care trăim. Statisticile Organizației arată că 1 din 4 persoane este afectată de-a lungul vieții de o tulburare de sănătate mintală, iar în Europa, aproximativ 40 de milioane de oameni se confruntă cu această boală. Cu toate acestea, în România depresia rămâne un subiect mai puțin dezbătut public, însoțit de multe ori de stigmatul social. În acest context, un film românesc in care laitmotivul este o tulburare mintală este nu doar un act de curaj, ci mai ales un semnal de alarmă și chiar o mâna de ajutor. Octavian Iacob, regizor și producător al filmului O secundă, si singurul român care a studiat la New York Film Academy, a povestit pentru Kudika.ro de ce a ales o temă pe cât de profundă și complexă, pe atât de dificil de abordat pe peliculă.

Citește și:

  1. Ce poveste spune O secundă? Cine sunt eroii filmului tău și cum arată distribuția?

Filmul O Secundă spune o poveste reală de viață, despre lupta cu depresia, despre ce se regăsește dincolo de ea, dar mai ales ce ne aduce în acest prag. Eroii poveștii sunt Alex si David Rayworth, doi frați vitregi, foarte apreciați de întreaga societate romanească. Distribuția se bazează pe o majoritate de actori debutanți, acest fapt facând obiectul filozofiei mele asupra acestui proiect, extrem de bine aleși, identificându-se perfect cu personajele. Pentru că am dorit să delimitez concis acest film, de o ”rețetă românească a succesului” trasă la indigo și anume un film cu influenceri, vloggeri și pseudo-vedete, din filmele ultimilor ani în România, ma bazez pe reala clasă, prestanță și experiență a marilor doamne din cinematografia romanească, Maia Morgenstern, Monica Davidescu, cât și a domnilor George Ioan Hodor, Paul Diaconescu și Kamara.

Citește și:

  1. Dintre toate subiectele din lume despre care se pot face filme, ai ales unul pe cât de complicat, pe atât de subtil: depresia. Ce se află, de fapt, în spatele acestei alegeri?

Bună întrebare. Da, m-am oprit la acest subiect, din motive personale. Regia nu se rezumă doar la coordonarea departamentelor pe platoul de filmare. În opinia mea înseamnă abilitatea de a transpune în imagini și de a transmite publicului un sentiment real, prin care să empatizeze cu filmul. Dacă este un sentiment trait, vei putea sa redai exact asa cum trebuie simtit, dacă nu, este doar încă un film… Am trait pe pielea mea cât de parșivă este această boală, cât poate ruina un om frumos și tot mai motivat fiind de povești reale ale persoanelor din jurul meu, am hotarat să ma opresc la boala secolului XXI.

Citește și:

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.