Setari Cookie-uri

Rolul și importanța acidului folic în preconcepție și sarcină

Folatul, acidul folic sau vitamina B9 joacă un rol foarte important pentru buna dezvoltare a fătului, implicarea sa în sarcină începând încă din prima zi de concepție. Cum însă majoritatea femeilor află că sunt însărcinate abia după 4-6 săptămâni de sarcină, specialiștii sugerează ca suplimentarea cu acid folic să fie începută încă din perioada preconcepției. Vă invităm să descoperiți importanța acidului folic în sarcină și preconcepție.

Contraindicațiile suplimentării cu acid folic

În mod firesc, suplimentarea supravegheată medical cu acid folic nu implică riscuri sau contraindicații. Sunt însă anumite situații în care metabolismul acidului folic este perturbat, cum ar fi unele mutații genetice (cum ar fi MTHFR), frecvente în populația de sex feminin, care conduc la precauții în ceea ce privește administrarea de acid folic.

De aceea se recomandă ca atunci când femeia își dorește să rămână însărcinată, să contacteze medicul pentru a realiza conduita din preconceptie, extrem de importantă pentru viitoarea sarcină (începând de la analize medicale și suplimente alimentare, până la cantarirea unor riscuri specifice de vârstă sau prezente în familie). În ceea ce privește suplimentarea cu acid folic, în urma unor analize medicale și investigații, medicul va stabili întocmai care este doza și perioada sigură de administrare a acidului folic, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Citește și:

Sursa foto: De la photka/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.