Setari Cookie-uri

Rolul și importanța acidului folic în preconcepție și sarcină

Folatul, acidul folic sau vitamina B9 joacă un rol foarte important pentru buna dezvoltare a fătului, implicarea sa în sarcină începând încă din prima zi de concepție. Cum însă majoritatea femeilor află că sunt însărcinate abia după 4-6 săptămâni de sarcină, specialiștii sugerează ca suplimentarea cu acid folic să fie începută încă din perioada preconcepției. Vă invităm să descoperiți importanța acidului folic în sarcină și preconcepție.

Dacă pe de o parte unii specialiști consideră că folatul sau acidul folic reprezintă același lucru, sunt totuși voci care susțin că folatul se găsește în mod natural în alimente, pe când acidul folic reprezintă forma sintetică a acestei vitamine din complexul B.

Folatul se găsește în toate legumele cu frunze verzi, în leguminoase (fasole uscată, mazăre), în majoritatea cerealelor integrale, în organele de animale/păsări (ficat, rinichi, inimă, pipotă), în fructe precum banane, căpșuni, grapefruit, portocale, zmeură, în arahide și semințe, dar și în produsele lactate.

Temperatura înaltă distruge această vitamină, însă produsele pasteurizate încă o păstrează, cum ar fi laptele pasteurizat.

Citește și:

Folatul este implicat în organismul nostru în multe procese, cel mai cunoscut fiind acela de formare a globulelor roșii. Astfel, lipsa de acid folic duce la instalarea anemiei.

Pentru viitoarele mămici, medicii recomandă suplimentarea dietei cu acid folic încă din perioada preconcepției, chiar cu câteva luni înainte de a concepe bebelușul.

Implicațiile acidului folic în sarcină

Se pare că acidul folic rămâne una dintre cele mai importante vitamine pentru sarcină, rolurile sale fiin foarte importante mai ales la începutul sarcinii, în primele săptămâni de dezvoltare a fătului.

Principalele roluri ale acidului folic în sarcină și în afara acesteia la femeie, dar și pentru bărbat sunt:

  • Reducerea cu 50-70% a riscului defectelor de tub neural la făt, cum ar fi spina bifidă;
  • Reducerea riscului de „buză de iepure” la făt;
  • Reducerea riscului de avort spontan și naștere prematură;
  • Scăderea riscului de dezvoltare a bolilor congenitale cardiovasculare la făt;
  • Reducerea riscului de complicații în sarcină cum ar fi preeclampsia;
  • La bărbați acidul folic susține spermatogeneza;
  • Suplimentarea cu acid folic este recomandată și în alăptare, susținând producția de lapte matern și preveind anemia la mamă și bebelușul alăptat;
  • Suplimentarea cu acid folic previne și tratează anemia megaloblastică;

Carența de acid folic poate duce și la alte tulburări, cum ar fi scăderea activității sistemului imunitar, anemie, migrenă și disfuncții ale sistemului nervos (amorțeli, deficit de atenție, scăderea capacității de memorare, tulburări de somn), iritabilitate, depresie, oboseală, accelerarea respirației, apariția alergiilor, dureri musculare, sindromul picioarelor neliniștite etc.

Citește și:

Doza zilnică recomandată de acid folic este de 0,2-0,3 mg. O dietă echilibrată, care conține legume verzi, va furniza cantitatea suficientă.

Pentru femeile care doresc să rămână însărcinate, doză optimă de acid folic în preconceptie este de 0.4 mg, necesarul de acid folic crescând în sarcină. Citește contraindicațiile suplimentării cu acid folic în pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.