Setari Cookie-uri

Te-ai săturat să țipi la copilul tău? Sfaturi pentru o comunicare mai eficientă

Poate oboseala, lipsa răbdării, neînțelegerea nevoilor emoționale reale ale copilului sunt doar câteva cauze care ne determina să țipăm la cel mic. Din păcate, țipatul și cearta nu ajută pe termen lung, noi nu devenim exemplul pe care am dori ca copilul să-l urmeze, apoi avem și remușcări pentru reacția nervoasă pe care am avut-o. Vă invit să descoperiți sfaturi de ajutor pentru a avea discuții calme și eficiente cu copiii.

Ai observat că atunci când copiii plâng, se uită în ochii părinților? Pentru că au nevoie de acceptare, aprobare și conectare, au nevoie de iubire și nu de respingere. Oferă-i iubirea și atenția ta și vei vedea cum crizele de furie se vor reduce mult.

Trebuie să mai spun că, uneori, criza de furie a copilului este declanșată de acumularea unor frustrări. Poate s-a certat cu cel mai bun prieten, poate ceva l-a speriat de-a lungul zilei (l-a lătrat un câine, a claxonat o mașină), practic orice eveniment care i-a lăsat o urmă emoțională negativă. Copiii strâng emoțiile negative și apoi izbucnesc la cel mai neînsemnat motiv. Știți efectul „biscuitelui rupt”. Dar noi îi putem ajuta să își descarce bagajul emoțional negativ, să îl golească. Uneori nu se poate decât prin plâns. Tocmai de aceea toți specialiștii în parenting ne sfătuiesc să lăsăm copii să plângă, dar să le rămânem alături. Nu inhiba plansul celui mic. Lacrimile secretă și endorfine – hormonii fericirii și alte substanțe antistres. D-asta chiar și noi, adulții, simțim că am prins curaj după o porție zdravănă de plâns și parcă avem sufletul mai ușor.

Citește și:

Nu îți fie teamă că cei din jur te judecă

Dacă te afli în public, s-ar putea să gândești că îți este rușine cu tantrumul copilului tău (criza de furie). Să nu-ți fie, căci reacția copului tău este semn de sănătate mentală, psihică, emoțională. Dacă nu ar face așa, dacă n-ar avea crize, dacă n-ar spune "nu", să îți pui semne de întrebare.

Când copilul tău se poartă nepotrivit în public, arată-i înțelegere și explică-i de ce ție nu îți place comportamentul lui.

De fiecare dată când îți vine să tipi la copilul tău, amintește-ți că el vrea doar iubirea ta

Dacă reușeșți să ai mereu în minte acest aspect, îți va veni mai ușor să te conectezi emoțional cu el și să găsești o altă soluție de a va înțelege reciproc.

Citește și:

Oferă-ți timp de tranziție când ajungi acasă, de la muncă

Uneori sau poate mai des decât am crede chiar noi, părinții, venim încărcați emoțional negativ de la muncă. Fie a fost o zi stresantă, fie suntem prea obosiți, fie avem grijile noastre, este bine să ne oferim câteva minute să ne debarasăm de toate acestea înainte de a lua contactul cu copilul.

Este în regulă să îți ceri scuze copilului pentru că ai țipat la el

Așa cum spuneam mai sus, ce bine ar fi să țipăm tot mai rar la copiii noștri. Dar tot ne scapă, la un moment dat. Este important să știe și copilul că ne pare rău, că nici noi nu considerăm că am avut un comportament adecvat, că suntem oameni și mai greșim, dar iubirea noastră este infinită și necondiționată.

Eu am o vorba cu copilul meu, când nu ne iese comunicarea și ne certăm: Eu te iubesc mereu, chiar și atunci când sunt supărată.

Citește și:

Sursa foto articol: Kateryna Onyshchuk/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.