Setari Cookie-uri

Câte calorii au rodiile și cât sunt de sănătoase?

Culoarea roșie a rodiilor ne duce deja cu gândul la un fruct bogat în antioxidanți. Dar câte calorii are o rodie? Sunt rodiile recomandate în dietele de slăbire? Ce beneficii sănătoase aduce consumul de rodii și ce vitamine și minerale conțin acestea? Vă invităm să aflați răspunsurile la aceste întrebări în articolul ce urmează.

Câte calorii au rodiile?

La 100 de grame de „bobițe”, adică fruct cu tot cu pulpă și semințe, specialiștii susțin că rodiile ar avea în jur de 65 de kcal, însă consumate ca și suc (fără pulpă și semințe), caloriile ar urca la 80. Ceea ce înseamnă că rodiile au un conținut destul de scăzut în calorii.

Rodii: conținut nutritional

100g de rodii conține în medie:

  • apă: 92g
  • carbohidrați: 6,5g din care zaharuri: 6g
  • fibre: 1,5g
  • proteine: 1g
  • grăsimi: 0,2g
  • vitamina C: 30% din valoarea zilnică recomandată
  • vitamina B6: 5% din valoarea zilnică recomandată
  • vitamina K: 20% din valoarea zilnică recomandată
  • acid folic: 5% din valoarea zilnică recomandată
  • potasiu: 5% din valoarea zilnică recomandată
  • magneziu: 2% din valoarea zilnică recomandată
  • acid pantotenic: 3% din valoarea zilnică recomandată
  • fier: 1% din valoarea zilnică recomandată

Acestea sunt valorile medii și pot varia în funcție de tipul și calitatea rodilor.

Citește și:

calorii rodii si beneficii pentru sanatate - rodii continut nutritional Foto: George Dolgikh/ shutterstock.com

Cât de sănătos este să consumăm rodii?

Rodii beneficii sănătoase: rodiile susțin sănătatea inimii

Rodiile conțin potasiu, un mineral care poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii. Rodiile mai conțîn și vitamina C, care poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Rodii beneficii sănătoase: Bogate în antioxidanți

Aceste fructe gustoase și suculente sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor și la prevenirea daunei produse de radicalii liberi. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unor boli cronice, cum ar fi cancerul.

Rodii beneficii sănătoase: Sursă de vitamina C

Cu un gust dulce-acrișor, rodiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea răcelilor. De asemenea, această vitamină este esențială pentru producerea de colagen, care poate ajuta la întărirea țesuturilor și la prevenirea ridurilor și a vergeturilor.

Citește și:

Rodii beneficii sănătoase: Ajută la controlul glicemiei

Rodiile conțin o cantitate moderată de carbohidrați și un indice glicemic scăzut, ceea ce poate ajuta la controlul glicemiei și la prevenirea fluctuațiilor acesteia. Consumați rodii sau alte fructe cu indice glicemic scăzut atunci când aveți poftă de ceva dulce.

Rodii beneficii sănătoase: Taie pofta de mâncare

Știați că mulți dintre noi confundăm setea cu foamea? Rodiile conțin o cantitate mare de apă și sunt ușor de digerat, ceea ce poate ajută la reducerea senzației de foame și la menținerea unei diete sănătoase.

Rodii beneficii sănătoase: Pot ajuta la prevenirea cancerului

Cum deja bănuim după culoarea fructelor, rodiile conțin antioxidanți și substanțe anti-cancerigene, cum ar fi licopenul, care poate ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer (de exemplu cancerul de prostată și cancerul gastric).

Citește și:

Rodii beneficii sănătoase: Îmbunătățesc digestia

Pentru o bună digestie avem nevoie să fim bine hidratați (secreția de sucuri gastrice necesită apă) și de consumul unei cantități suficiente de fibre alimentare. Rodiile conțin o cantitate mare de fibre, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea constipației. De asemenea, acestea conțin și apă, care poate hidrata tractul digestiv și ajută la eliminarea alimentelor nedigerate. Consumate cu tot cu pulpă și semințe, rodiile ajută în combaterea constipației.

Sursa foto articol: GoncharukMaks/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.