Setari Cookie-uri

Câte calorii are salata orientală și cât este de sănătos să o consumăm?

Unul dintre preparatele rapide și sățioase, dar totodată care poate fi consumat și în regimurile vegetariene sau în post este salata orientală. Există mai multe variante de a pregăti această salată, iar nutriționiștii recomandă să adăugați cât mai multe legume. Vă prezentăm în acest articol câte calorii are salata orientală și cât este (sau nu) de benefică sănătății.

Câte calorii are salata orientală?

În general, o porție medie de salată orientală, care conține ingrediente precum legume (cum ar fi castraveți, roșii, morcovi), proteine (cum ar fi pui sau tofu), cartofi, nuci și dressing, poate conține între 200 și 400 de calorii.

Este important să rețineți că unele dressing-uri pot adăuga o cantitate semnificativă de calorii și grăsimi la salata voastră (de exemplu maioneza), așa că este posibil să doriți să reduceți porția sau să utilizați o variantă mai ușoară a dressing-ului (poate doar oțet balsamic).

Câte calorii are salata orientală de post?

O salată orientală de post preparată din cartofi fierți, gogoșar în oțet, câteva măsline, ciuperci fierte, porumb dulce, câteva frunze de salată verde, muștar și ulei extravirgin ar conține în jur de 150 de calorii la 100 de grame. Dacă doriți o salată cu un conținut de 100 de calorii la 100 de grame, vă recomandăm să înlocuiți porumbul dulce cu morcov ras, de exemplu (conține mai puține calorii).

Citește și:

calorii salta orientala Foto: i_alina/ shutterstock.com

Câte calorii are salata orientală cu ou?

O salată orientală preparată din cartofi fierți, ou, gogoșar sau castravete acru, ceapă, câteva măsline, ou de găină are în jur de 120 de calorii la 100 de grame.

Dacă adăugați și carne de pui, nuci/alune, maioneză, brânză, crutoane – numărul de calorii poate crește considerabil până la 400.

Care este conținutul nutritional pentru salata orientală de post?

Pentru o salată preparată din cartofi fieri, măsline, ciuperci fierte, boabe de porumb fiert, frunze de salată verde, ceapă și ulei de măsline extravirgin, iată care este conținutul nutritional:

  • Cartofi fierți: 70 calorii, 1,7g proteină, 16g carbohidrați, 2g fibre, 0,1g grăsimi, 0mg colesterol, 8mg sodiu
  • Măsline: 115 calorii, 1,1g proteină, 5,5g grăsimi, 3,2g carbohidrați, 1,6g fibre, 0mg colesterol, 735mg sodiu
  • Ciuperci fierte: 22 calorii, 3,1g proteină, 2,3g carbohidrați, 0,7g fibre, 0,3g grăsimi, 0mg colesterol, 1mg sodiu
  • Boabe de porumb fiert: 86 calorii, 3g proteină, 17g carbohidrați, 2,6g fibre, 1,2g grăsimi, 0mg colesterol, 5mg sodiu
  • Frunze de salată verde: 15 calorii, 1,4g proteină, 2,9g carbohidrați, 1,3g fibre, 0,2g grăsimi, 0mg colesterol, 28mg sodiu
  • Ceapă: 40 calorii, 1,1g proteină, 9,3g carbohidrați, 1,7g fibre, 0,1g grăsimi, 0mg colesterol, 4mg sodiu
  • Ulei de măsline extravirgin: 88 calorii, 0g proteină, 0g carbohidrați, 0g fibre, 10g grăsimi, 0mg colesterol, 0mg sodiu (valoarea calorică se referă la o cantitate de ulei de 10g)

Este important să rețineți că dimensiunea porției este importantă atunci când vine vorba de controlul caloriilor și a altor nutrienți. Cantitatea exactă de calorii și nutrienți din salată voastră depinde de cantitățile exacte de fiecare ingredient utilizat în rețetă și de dimensiunea porției servite.

Citește și:

Este sănătos să consumăm salată orientală?

Dacă evitați dressing-ul, maioneză și preparatele procesate din carne, salata orientală rămâne un preparat sănătos, indiferent dacă alegeți o rețetă de post sau nu.

Salata orientală este sățioasă, prezintă carbohidrați de bună calitate din cartofi, grăsimi bune din uleiul estravirgin, din măsline sau chiar din ou, legumele conțin minerale, vitamine și fibre, iar puțină lămâie și câteva legume cu frunze verzi aduc un plus de vitamina C.

Vizionare placuta


Kudika
26 Februarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.