Slovacii incep sarbatorile de iarna cu patru duminici inainte de Ajunul Craciunului. In fiecare saptamana ei aprind o lumanare in coronita de Craciun, iar cand toate cele patru sunt aprinse e semn ca sarbatoarea bate la usa. Cele care asteapta cu nerabdare Craciunul sunt fetele nemaritate, aceasta fiind ocazia cu care ele isi afla ursitul. Cu 12 zile inainte, tinerele scriu pe 12 biletele numele baietilor pe care ii plac si le pun sub perna. In fiecare dimineata, ele arunca cate un bilet, astfel ca ultimul ramas pentru dimineata de Craciun le va indica numele celui cu care se vor casatori.

Mic dejun specific slovac: Omleta cu urda, dovlecei si mazare

Foto: Craciun in Slovacia, Shutterstock

In dimineata din Ajunul Craciunului, membrii familiei se trezesc foarte devreme si ies in aer liber, pentru a pasi pe pamant, confirmand astfel legatura lor puternica, de agricultori recunoscuti, cu pamantul. In seara de Ajun, familia se aduna pentru cea mai imbelsugata masa a anului, care contine nu mai putin de 12 feluri de mancare, care mai de care mai savuroase.

Mancarea traditionala este crapul cu salata de cartofi. Crapul se taie in forma de potcoava, pentru a aduce noroc. Alte feluri traditionale sunt supa-crema de varza, placinta cu miere, mancarea de mazare sau fasole, tipicele “opekance” – baghete din aluat dulce cu mac si branza si tortul de Craciun, “stedrak”, sau tort "generos", denumit astfel deoarece contine 4 tipuri de umplutura: gem, cas, nuci, seminte de mac. Pe acesta din urma va invit sa-l pregatim impreuna!

Foto interior si prima pagina: mimibazar.sk

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 g faina
  • 1 galbenus de ou
  • un varf de sare
  • 70 g zahar pudra
  • 80 g unt Gustul untului Koliba
  • 20 g drojdie proaspata
  • un pahar de lapte
  • 1 ou

Pentru umplutura

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Vizionare placuta