Setari Cookie-uri

5 metode ca sa-ti gasesti un job in Romania anului 2011

Pana in anul 2008 existau sanse destul de bune sa iti gasesti un job online folosind portaluri de joburi consacrate sau pe siturile companiilor la sectiunea 'cariera'. De cand conjunctura economica a Romaniei s-a schimbat precum stim cu totii, am constatat pe propria piele ca trimiterea de aplicatii pe site-urile de joburi nu da intotdeauna rezultatele dorite. Trec zilele si chiar lunile si desi avem sute de aplicatii la activ, nu am fost chemati decat la unul sau doua interviuri, ba chiar mai rau - nu am fost chemati deloc.

3. Sa iti creezi cont pe Facebook - facebook-ul poate fi si el de mare ajutor, desigur, daca te conectezi cu cat mai multe persoane. Mai nou, facebook-ul a lansat reteaua de networking profesional BranchOut, similara cu LinkedIn, unde iti poti posta CV-ul, iar companiile la randul lor posteaza joburi.

4. Sa ai o abordare care sa te diferentieze de ceilalti candidati - cand apare un job postat pe site-urile de joburi care te intereseaza, NU aplica pe site aidoma altor zeci sau sute sau chiar o mie de aplicanti. Cauta prin networking tau pe cineva care lucreaza in acea companie, gaseste o persoana, vorbeste cu acea persoana, roag-o sa te recomande, sa ii dea ea CV-ul direct persoanei care ia decizia pentru acest job. In cazul in care nu cunosti destul de bine acea persoana, care poate fi de exemplu prietena-prietenei-colegei-din facultate, roag-o sa iti spuna macar numele persoanei care ia decizia si adresa de email. Astfel ii poti scrie un email de prezentare si sa ii trimiti direct CV-ul tau. Aceasta abordare nu iti garanteaza 100% reusita, dar iti cresc sensibil sansele ca CV-ul tau sa fie citit, la fel si sansele de a obtine un interviu! Nu iti fie teama ca gestul tau de a-i scrie direct va fi privit ca o indrazneala prea mare sau o abordare tupeista. Dimpotriva, vei arata in acest mod motivarea ta si dorinta serioasa de a obtine acel job.

5. Sa obtii un 'interviu de informare' - aceasta metoda o recomand in special tinerilor absolventi. In ce consta acest interviu de informare? Odata ce ti-ai definit clar domeniul in care vrei sa activezi, incearca sa vorbesti cu cat mai multe persoane din acel domeniu - de preferinta persoana care ar fi la nivelul imediat superior aspiratiei tale sau cineva din middle management. Roaga-ti fosti colegi, prietenii, cunoscutii, cineva care lucreaza in acelasi domeniu sa iti faciliteze o discutie cu aceasta persoana. La acest gen de interviu nu trebuie sa aduci CV-ul si nu trebuie sa dureze mai mult de 20-30 de minute. Este un interviu in care TU pui intrebarile. Iata genul de intrebari pe care sa le adresezi: Ce anume ar trebui sa stie un tanar fara experienta ca mine despre acest domeniu? ; Care sunt abilitatile-cheie pe care trebuie sa le detina cineva pentru a lucra in aceasta bransa? ; Care sunt aspectele mai putin placute ale jobului? ; Ce ii place cel mai mult la jobul lui? ; Dar cel mai putin? ; Ce carti/site-uri de specialitate ar trebui sa citeasca? ; Ar putea sa il recomande cuiva?

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.