Setari Cookie-uri

Cum sa faci un networking eficient

In astfel de circumstante, iata cateva principii de baza pentru a face un networking eficient, care sa se materializeze cu cel putin o crestere a vizibilitatii tale in domeniu sau, de ce nu? chiar cu ceea ce poate vizezi, cu un job de interes:

Un articol de Elena Popa, Consultant Recrutare & Consilier Cariera
www.invitatielasucces.ro

Una din cele mai eficiente metode de a lua contact direct cu persoanele cu putere de decizie este utilizarea networking-ului. Daca ai nevoie de ceva, spre exemplu de un job, ideal este sa te adresezi direct la varf. Pe ce canal insa se gaseste oportunitatea unui acces optim la aceste persoane? Fiecare sector de activitate are asociatii care organizeaza conferinte, seminarii, evenimente. Oricare din acestea sunt ocazii excelente de a cunoaste persoanele cu rol de decizie din firmele de interes pentru tine. In astfel de circumstante, iata cateva principii de baza pentru a face un networking eficient, care sa se materializeze cu cel putin o crestere a vizibilitatii tale in domeniu sau, de ce nu? chiar cu ceea ce poate vizezi, cu un job de interes:

1. Nu vorbi numai despre tine!

Cand abordezi o persoana care crezi ca te-ar putea ajuta in obtinerea unui job, nu incepe imediat sa vorbesti despre tine, despre cautarile tale si experienta ta, de grijile si nevoile tale si... de toate ale tale. Acorda primele 10 minute (cel putin) persoanei cu care vorbesti. Intereseaza-te intai de viata ei profesionala, de realizarile si provocarile pe care le are, de situatia din industrie, sector, etc. Verifica astfel daca cunostintele sau abilitatile tale ii pot fi in vreun fel de folos si ai ce oferi inainte sa ceri ceva. De exemplu daca iti vorbeste despre un eveniment important in firma, ofera-te sa promovezi evenimentul printre cunoscutii tai atit prin viu grai, cat si prin retelele-site-uri precum LinkedIn sau Facebook.

De abia dupa ce ai petrecut acel interval initial de timp "focusat" pe cel din fata ta, vine momentul sa incepi sa vorbesti despre tine. Prezinta-te insa fara vaicareli, fara a barfi fostul sau actualul angajator si fara a agasa cu amanunte sordide. De asemeni, tine cont ca vremea acordata tie „sub lumina reflectorului” este limitata, asa ca foloseste-o eficient si incheie-o cu gratie la timp.

2. Fii pregatit sa vorbesti despre tine!

Daca ti se da ocazia, sa fii pregatit sa vorbesti despre realizarile tale si experienta ta, dar tine cont sa alegi doar informatiile relevante. Urmareste cu atentie reactia interlocutorului si in momentul in care observi ca interesul acestuia pentru ce-i comunici se disipeaza, opreste-te. Este foarte important sa stii cand sa te opresti, pentru ca de cele mai multe ori, continund in mod exagerat nu reusesti decat sa obtii efectul invers celui urmarit.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Ianuarie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.