Zilele trecute am dat peste cel mai tare discurs inspirational din lume. Este vorba de discursul lui Charlie Chaplin din filmul Dictatorul.

Regretatul actor joaca un rol special: este dublura dictatorului Adenoid Hynkel. Un frizer slab, evreu, care traieste de pe o zi pe alta… viata lui se schimba in momentul in care este confundat cu barbarul Hynkel si este luat pentru a vorbi in public… un discurs care a facut istorie.

„Imi pare rau, dar nu vreau sa fiu imparat, nu e treaba mea. Nu vreau sa conduc sau sa cuceresc, as vrea, dimpotriva, sa-i ajut pe toti daca s-ar putea – evreu, arian, negru sau caucazian. Cu totii vrem sa ne ajutam unii pe altii, asa e natura umana. Vrem sa traim din fericirea celorlalti, nu din suferinta lor. Nu vrem sa ne uram si sa ne dispretuim.

Foto interior si prima pagina palarie Shutterstock

E loc pentru toti in lumea asta, iar pamantul e bogat si darnic. Ne-am ratacit pe drumul unei vieti care poate fi libera si frumoasa. Lacomia ne-a otravit sufletele, a inchis lumea cu o baricada de ura si ne-a impins in saracie si varsare de sange. Alergam din ce in ce mai repede, dar ne-am inchis in noi insine.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: