Setari Cookie-uri

Rubato, o colectie de proze scurte semnate de Razvan Petrescu

La inceputul lunii august 2011, editura Curtea Veche a publicat o selectie a povestirilor semnate, de-a lungul timpului, de Razvan Petrescu. Volumul "Rubato" cuprinde 14 proze scurte, dintre care una publicata in premiera.

La inceputul lunii august 2011, editura Curtea Veche a publicat o selectie a povestirilor semnate, de-a lungul timpului, de Razvan Petrescu. Volumul "Rubato" cuprinde 14 proze scurte, dintre care una publicata in premiera. Cartea este o incantare atat pentru impatimitii genului, cat si pentru cei ce vor sa descopere acum stilul inconfundabil al unuia dintre cei mai valorosi scriitori romani de proza scurta de la ora actuala.

Se poate spune ca proza scurta a lui Razvan Petrescu se aseamana cu o vizita intr-un parc de distractii: nu stii la ce sa te astepti citind urmatoarea istorisire. Faptul ca povestirile lui sunt scurte nu reprezinta in niciun caz vreo ingradire in ceea ce priveste desfasurarea actiunii, caci la sfarsitul lecturii intregului volum „Rubato” cititorul va constata ca toate prozele se leaga intre ele. Fiecare imagine din volum poate fi transpusa intr-un imens colaj realizat cu mult umor si o nesfarsita ironie, iar uneori chiar autoironie.

Cartea reprezinta o selectie din prozele scurte ale autorului, aparute de-a lungul timpului in “Gradina de vara” (Cartea Romaneasca, 1989, premiul Fundatiei „Liviu Rebreanu”), “Eclipsa” (All, 1993, premiul orasului Targoviste pentru cea mai buna carte de proza a anului), “Intr-o dupa-amiaza de vineri” (Cartea Romaneasca, 1997, premiul Cartea Anului la Salonul National de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai buna carte a anului si premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), “Mici schimbari de atitudine” (antologie publicata la Editura Allfa in 2003, tradusa in trei tari). Prozele scurte ce alcatuiesc editia actuala au fost revizuite de autor, care a adaugat la final povestirea “Jaf armat”, publicata pentru prima data intr-un volum.

Dintre cele 14 proze scurte incluse in volum, amintim „Mici schimbari de atitudine”, unde umorul negru dus pana la extrem atinge absurdul, iar de multe ori actiunea are o viziune suprarealista, fapt ce confera un aer modernist si original. Cititorul e captivat de umorul debordant din „Fotografii de nunta” si de romantismul induiosator din „Scrisoare de octombrie”. Originalitatea si prospetimea cartii vine si din nenumaratele fatete din scrierea autorului, despre care Alex Stefanescu spune ca este „un concert de jazz din cuvinte”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 August 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.