Setari Cookie-uri

Avanpremiera: Fragment din Insula iubirilor nesfarsite

Cel mai tradus roman din istoria literaturii cubaneze, Insula iubirilor nesfarsite a fost desemnat in 2007 cea mai buna carte de limba spaniola in cadrul Florida Book Awards.

Cel mai tradus roman din istoria literaturii cubaneze, Insula iubirilor nesfarsite a fost desemnat in 2007 cea mai buna carte de limba spaniola in cadrul Florida Book Awards.

Cecilia este o tanara ziarista cubaneza emigrata in Statele Unite si stabilita in Miami. Dureros apasata de singuratate, departe de tara natala, pe care se preface din rasputeri ca a dat-o uitarii, o intalneste intr-o seara, intr-un barulet din cartierul Mica Havana, pe Amalia, o batrana misterioasa ce incepe sa-i spuna o poveste. Este, de fapt, istoria familiei Amaliei, in ale carei vine curge sangele a trei etnii diferite, insesi etniile din care s-a nascut poporul cubanez: chinezii, care au strabatut Pacificul la inceputul secolului XX, sclavii negri si colonistii spanioli, ce au traversat Atlanticul, pentru a ajunge la limanul binecuvantat al insulei insorite. Seara de seara, Cecilia se intoarce in barul unde Amalia ii povesteste intamplarile si iubirile care au facut ca drumurile celor trei familii sa se intersecteze si sa se uneasca, iar tanara va descoperi, in tesatura complicata a acestei saga exotice, ritmate de acordurile celebre ale son-urilor cubaneze, desenul propriului destin si drumul catre sufletul-pereche.

DAINA CHAVIANO
s-a nascut in 1960, la Havana. Urmeaza cursuri de limba si literatura engleza la Universitatea din Havana. Studenta fiind, in 1980 castiga primul concurs de literatura science-fiction organizat in Cuba cu volumul de povestiri Los mundos que amo (Lumile pe care le iubesc). Succesul instantaneu al cartii o propulseaza pe Daína Chaviano pe scena publica. Dupa absolvirea facultatii, organizeaza primul cenaclu de literatura SF din Cuba, joaca in filme, realizeaza emisiuni la radio si scrie scenarii pentru televiziune. Publica in continuare romane si povestiri: Amoroso planeta (Planeta iubitoare, 1983), Historias de hadas para adultos (Basme pentru oameni mari, 1986) si Fábulas de una abuela extraterrestre (Fabulele unei bunici extraterestre, 1988).

In 1991 Daína Chaviano fuge in Statele Unite, fapt care atrage dupa sine interzicerea cartilor ei in tara natala. Se stabileste in Miami, unde lucreaza ca ziarist si traducator pentru publicatia El Nuevo Herald. Incepe sa lucreze la cartile din seria „Havana oculta", care include Gata encerrada (Pisica in cusca, 2001), Casa de juegos (Casa jocurilor, 1999), El hombre, la hembra y el hambre (Barbatul, femeia si foamea, 1998), distinsa in Spania cu Premiul Azorin pentru cel mai bun roman, si La isla de los amores infinitos (Insula iubirilor nesfarsite, 2006), roman ales in 2007 cea mai buna carte de limba spaniola in cadrul Florida Book Awards si tradus pana in prezent in 25 de tari. | www.dainachaviano.com
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.