Setari Cookie-uri

Spune-mi cati ani ai ca sa iti spun ce sa mananci

Cu ajutorul doctorului Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), va propunem o calatorie in lumea obiceiurilor alimentare si recomandarilor potrivite pentru fiecare etapa a vietii.

Daca mancam sanatos vom avea si o piele sanatoasa. Intelepciunea populara pune cosurile si acneea adolescentilor pe seama mancarurilor grase sau ciocolatei, dar studii recente demonstreaza ca acestea pot fi provocate de o alimentatie bogata in carbohidrati prelucrati. Si iata ca ajungem din nou de unde am pornit, adica la fructe, legume si cereale integrale, care ne ajuta sa pastram echilibrul in alimentatie.
Cu cat adolescentii capata obiceiuri alimentare sanatoase mai devreme, cu atat mai bine pentru dezvoltarea lor ulterioara. Desi ei au nevoi energetice mari, este indicat sa acorde o atentie deosebita alimentatiei pe care o adopta. Mesele in familie sunt o solutie pentru adolescenti, deoarece cu aceste ocazii se mananca mai multe fructe, legume, cereale si produse lactate.
Tot acum este indicat sa se adopte un stil de viata care sa cuprinda efectuarea de miscare in mod regulat. In lipsa acestor obiceiuri, adolescentii risca sa alunece pe panta acumularii de kilograme care, in timp, vor deveni cauza a multiple boli si probleme de sanatate.

Tineretea, perioada care urmeaza adolescentei, este si ea plina de provocari. Pe masura ce adolescentii inainteaza in varsta adulta, apar noi responsabilitati in viata lor: slujba, casatoria, copiii.

La 20 de ani, corpul nostru este in mare parte dezvoltat. Cresterea aproape s-a incheiat si, intrucat nu ne mai indreptam resursele energetice spre procesul de crestere, le putem investi in activitati fizice care ne solicita si intaresc muschii. Daca reusim sa tinem sub observatie greutatea corporala, la 20-30 de ani nu vom avea probleme de sanatate, ne vom bucura de un trup flexibil si viguros si, prin urmare, ne vom putem concentra pe consolidarea rezistentei corporale.

In aceasta perioada, consolidarea si mentinerea masei musculare reprezinta una din principalele arme de lupta impotriva cresterii in greutate care apare pe masura ce avansam in varsta. Nevoile energetice pe care le avem depind, in mare parte, de cantitatea de muschi pe care o detinem, intrucat tesuturile musculare consuma mai multe calorii decat orice alte tesuturi din corp.

Proteinele sunt cheia in procesul de formare a masei musculare. Este indicat sa consumam 1,5 - 2 grame de proteine / kilogram corp, acestea provenind din carne slaba, peste, pui, proteine de soia si produse lactate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Noiembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.