Setari Cookie-uri

Spune-mi cati ani ai ca sa iti spun ce sa mananci

Cu ajutorul doctorului Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), va propunem o calatorie in lumea obiceiurilor alimentare si recomandarilor potrivite pentru fiecare etapa a vietii.

Pe langa includerea proteinelor sanatoase in alimentatie, este indicat sa consumam alimente slabe, fructe si legume din abundenta, precum si cereale integrale. Grasimile nu trebuie evitate in totalitate, in sensul ca sunt recomandate grasimile naturale din peste, nuci, avocado si uleiul de masline.


Pe masura ce avansam spre varsta de mijloc, trebuie sa ne concentram pe pastrarea sanatatii. Oasele si articulatiile nu mai sunt la fel de rezistente ca in tinerete, dar nu inseamna ca putem sa renuntam la practicarea exercitiilor. Sportul si miscarea ne ajuta sa nu luam in greutate, ne fac oasele mai rezistente, precum si creierul si sistemul cardiovascular. Combinatia dintre alimentatie sanatoasa si miscare este unul dintre cele mai bune remedii impotriva imbatranirii.

Chiar si cateva kilograme in plus fata de greutatea ideala ne pot provoca probleme de sanatate. Ele pot duce la cresterea tensiunii arteriale, precum si a nivelului de zahar si de grasimi din sange - cum este colesterolul -, care pot mari riscul aparitiei diabetului de tip 2 si bolilor cardiovasculare. Nu trebuie sa uitam, de asemenea, ca excesul de greutate apasa greu si asupra articulatiilor

Un alt aspect important in ceea ce priveste asociate imbatranirii este cel legat de radicalii liberi - molecule foarte active care favorizeaza procesele de oxidare din tesuturi si celule. Nu putem opri formarea de radicali liberi, intrucat o mare parte din ei iau nastere in urma metabolismului organismului, dar, daca avem un sistem eficient de lupta impotriva lor, putem proteja integritatea celulelor si tesuturilor. Toate alimentele care au ca sursa plantele sunt surse pretioase de antioxidanti. Ele sunt satioase si nu contin multe calorii, fiind un aliat de nadejde in lupta impotriva kilogramelor in plus.

“Dupa cum ati putut vedea, nevoile noastre nutritive nu se schimba foarte mult pe parcursul vietii, ci nevoile energetice scad pe masura ce trece timpul. Cand suntem tineri, nu este prea grav daca facem cateva excese, intrucat caloriile sunt consumate foarte repede. Dar, pe masura ce imbatranim, atentia se muta asupra alimentelor consistente, care ne ofera nutrientii necesari, dar cu un aport de calorii redus. Dieta cea mai sanatoasa pentru orice varsta este o dieta fara grasimi multe, cu cat mai putine cereale si zaharuri prelucrate, cu fructe si legume din abundenta, precum si produse lactate bogate in calciu si proteine, carne slaba, peste, pui, fructe de mare si soia”, a incheiat Dr. Luigi Gratton.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Noiembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.