Setari Cookie-uri

A cui viata o traiesti?

Intrebarea a cui viata o traiesc ar putea sa-ti puna creierul in miscare.

Cand suntem copii, tindem sa ne traim viata conform scenariilor parintilor si autoritatilor din copilaria noastra. Intram apoi intr-o alta perioada din viata, cand devenim adulti si luam cu noi uneori modul in care parintii gandesc, credem ceea ce ei cred. Daca atunci cand eram copii si ei ne hraneau, ne ofereau adapost ne simteam atat de siguri, credeam ca regulile pe care ei le aplicau vis-a-vis de viata sunt cele care ne vor aduce si acum siguranta. Totul pare a fi ales pentru noi in copilarie. Scoala la care mergem, religia de care apartinem, ce e bine si ce e rau, conform perceptiei celor care ne poarta de grija. Abia in adolescenta incepem sa ne punem intrebari insa atunci dam peste un alt set de reguli. Ce trebuie sa facem sa intram in gratiile celorlalti, sa fim populari. Intram in grupuri care ne permit aceste lucruri. Mai tarziu, in adolescenta tarzie, deja suntem adulti si poate parinti la randul nostru.Oare inca nu privim la altii pentru a afla regulile vietii? Poate ca nu ar trebui sa ne surprinda, avand in vedere ca revistele, filmele, ziarele ne bombardeaza cu informatii despre ceea ce inseamna un lifestyle potrivit.

Citește și:

Te intreb atunci? Traiesti viata pe care tu ai visat-o sau viata pe care altii au visat-o pentru tine? Simti ca ceea ce faci in fiecare zi, obiectivele pe care ti le-ai stabilit vin din adancul tau sau sunt doar retetele pe care le-ai primit cu privire la ce inseamna o viata de succes? Vibrezi atunci cand iti urmezi obiectivele, sau a devenit o actiune mecanica pe care o practici fara prea mari satisfactii? Poate ca, inca crezi ca tu nu ai niciun control asupra vietii, si ca esti un pion prea mic pentru a putea sa schimbi ceva. Tot ceea ce poti sa faci este sa reactionezi.

Draga mea, nu uita ca tu poti sa-ti scrii scenariul propriei tale vieti. Daca vrei sa-ti dai seama daca viata pe care o traiesti e a ta sau altcineva a scris-o pentru tine, poti sa faci ceva in privinta asta. Indiferent ca te gasesti la prima, a doua sau a treia tinerete iti poti elibera sufletul din disperarea de a trai un scenariu de viata care nu-ti apartine.

Citește și:

Ar putea fi de ajutor sa privesti viata ca pe o piesa de teatru. Cineva scrie scenariul, cineva ghideaza actorii si cineva joaca rolul principal. Gandindu-te la viata ta, intreaba-te cine e scenaristul, regizorul si actorul principal in piesa ta? Ai pus numele tau in toate cele trei situatii? Pentru a te simti complet vie si a avea sansa de a trai o viata plina de impliniri si satisfactii trebuie sa-ti dai seama ca tu esti in toate cele trei roluri ale piesei tale. Tu esti scenaristul, tu esti regizorul si starul principal . Chiar daca in acest moment traiesti o viata cu un scenariu imprumutat de altcineva, tot tu esti responsabila pentru aceasta decizie. Poate fi terifiant sa ajungi sa constientizezi ca traiesti viata altcuiva dar este in acelasi timp o mare eliberare. Nu ai nevoie sa alergi sa devii modelele pe care le vezi in mass media, sau ceea ce ti se insufla a fi un model de succes. Poti fi exact cine esti tu, pentru ca doar astfel vei simti ca viata ta are o insemnatate. Nu te-ai nascut, urata, inferioara sau superioara desi acestea sunt uneori etichetele care ti se atribuie. De ce iti limitezi abilitatile? Toata lumea iti ofera sansa de a fi altcineva mai putin tu insati. Urmezi idealurile altcuiva pana cand nu mai ai idee cine esti cu adevarat. Atunci cand iti cedezi libertatea, nu mai apartii de propria persoana ci apartii celor care te-au influentat.Trebuie sa redescoperi cine esti cu adevarat. Te-ai nascut cunoscand cu adevarat cine esti, insa pe masura ce te-ai integrat in societate te-ai pierdut. Adevaratul tau sine s-a nascut o data cu tine. El este lipsit de pretentii si daca il urmezi te va conduce catre bucuria si fericirea autentica.

Citește și:

Acorda atentie la reactiile si sentimentele tale

Ce te face sa te simti inconfortabil? Ce te face sa te simti fericita? Cauta in emotiile pozitive si negative si vezi ce le-a declansat. Nu-ti fie teama si nu reprima. Daca descoperi ceva ce nu-ti place la tine nu pretinde ca nu exista. S-ar putea sa nu-ti placa pentru ti s-a spus toata viata ca nu ar trebui sa-ti placa. Acesta nu este un motiv. Eu militez pentru autenticitatea ta si vreau sa te indragostesti de tine, de adevarata ta persoana.

Cand se asteapta de la tine sa faci ceva doar pentru a face cuiva pe plac sau atunci cand exista o obligatie sa faci ceva care implica o alta persoana, ceva ce nu-ti doresti, aceste emotii negative apar. Nu esti tu vinovata. Daca reprimi aceste emotii si dai voie acestui conflict interior sa existe, ce se intampla este ca adevaratul tau eu se lupta cu valorile altor oameni. Cine a facut aceasta regula si de ce trebuie sa traiesti conform ei? Ce fac alti oameni este dreptul si decizia lor, la fel cum ceea ce faci tu este dreptul si decizia ta.

Citește și:

Timp pentru tine

Daca nu petreci ceva timp cu tine insati, vei fi influentata si inhibata de alti oameni. E nevoie sa evadezi de langa oamenii care ii cunosti si sa traiesti sa experimentezi viata, fara aceste influente inhibatoare. S-ar putea sa descoperi lucruri despre tine pe care altfel nu le-ai fi putut afla. Cand iti iei o vacanta singura poti face alte lucruri decat cele pe care le faci cand mergi in vacanta cu familia. Relatia cu tine conteaza extrem de mult. E important sa faci cunostinta cu tine. Da-ti voie sa faci lucrurile pe care adevarata ta persoana le doreste. Dincolo de toate conditionarile pe care traiesti zi de zi. Fa ceva diferit, incearca lucruri noi si ai putea sa descoperi o multime de lucruri despre tine. Da-ti intalnire, ofera-ti flori, complimenteaza-te, redescopera-ti adevaratele pasiuni.

Daca nu te te intorci spre tine sa-ti traiesti viata autentic, vei experimenta plictiseala, anxietatea, frustrarea, depresia din ce in ce mai mult.Traind autentic, ascultandu-ti vocea interioara care iti dicteaza de cele mai multe ori dorintele si nazuintele adevaratului tau eu, vei face din viata ta, o experienta plina de bucurie si entuziasm.

Citește și:

Ai fost creata pentru a trai o viata autentica, o viata care cinsteste profunzimea persoanei ce esti, o viata care iti hraneste sufletul si duce la expansiunea mintii, o viata care nu e influentata de ce cred ceilalti, o viata care te imputerniceste sa fii cine esti cu adevarat. Si totusi cu presiunea pe care o simtim din partea celorlalti si din partea vietii in general, ne intrebam adesea: Cum pot sa traiesc o astfel de viata?

Care sunt pasii pe care ii poti urma pentru a fi doar eu insami?

Unii ar putea spune ca sunt prea tanara sa trag concluzii despre viata, ca nu am dreptul sa-mi dau cu parerea despre ceea ce inseamna viata, dar vreau sa-ti spun ca, inainte de a judeca, ai putea sa te intrebi daca oare varsta te face mai inteleapta? Cred cu tarie ca fiecare dintre noi are un moment de trezire, un moment in care incepe sa-si aminteasca pentru ce a venit aici, si sa cinsteasca viata pentru care a fost creat. Pentru a ma intoarce spre mine, si a redeveni eu, dincolo de orice influente mi-am dat seama cat de important este sa faci pasii pentru a te intoarce spre centrul tau. Chiar daca in primavara vietii tale ai urmat alt curs, tot ai sansa sa schimbi cursul in celelalte anotimpuri.

Citește și:

Grija fata de tine

Sa-ti hranesti corpul, mintea si spiritul trebuie sa fie o prioritate in viata ta. Accepta ca nu poti darui celor din jur atata vreme cat nu-ti daruiesti tie. Sa te pui pe primul plan, sa te iubesti pe tine, nu reprezinta un act de egoism ci mai degraba o calatorie spre a te simti completa din nou. Indrazneste sa fii tu insati!
Arunca-ti mastile si da-ti voie doar sa fii tu insati. Acorda-ti timp, sa razi, sa te distrezi, cauta bucuria in a fi o fiinta umana. Rataceste printre oameni si acorda atentie celor care sunt fericiti , bucurosi, celor care emana acea energie debordanta, pentru ca s-ar putea ca ei deja sa fi ajuns acolo unde tu urmeaza sa ajungi. Aminteste-ti ca nu te-ai nascut cu scopul de a trai dupa ceea ce societatea considera corect ci scopul tau este sa descoperi cine esti cu adevarat si sa traiesti conform acestei realizari. Daca iti place culoarea violet, atunci poarta violet nu maro. Lasa la o parte lectia care ti-a fost data despre cum trebuie sa fii si incepe sa explorezi cine esti cu adevarat. Esti perfecta oricum ar fi, esti suficienta oricum ar fi.

Daruieste doar din suflet

Sa faci lucruri din obligatie poate reprezenta cea mai mare otrava. Nu numai ca te dezonorezi pe tine, dar il dezonorezi si pe celalalt si vei ajunge sa fii cuprinsa de resentimente mai tarziu. Inainte sa spui da sau nu, unei cerinte din partea cuiva, verifica in interiorul tau, daca iti doresti cu adevarat sa faci acel lucru sau nu. Ai incredere in ceea ce simti si nu te angaja in actiuni care nu sunt in concordanta cu fiinta ta interioara. Este dreptul si decizia ta, iar modul in care ceilalti primesc aceste lucruri, nu tine de tine.Fii onesta cu tine pentru a putea fi onesta cu ceilalti si a putea primi acelasi lucru.

Cauta-ti implinirea in interior, nu in exterior

In interiorul tau se afla un izvor de creativitate si iubire. Intoarce-te in interior pentru a vedea de unde vin cerintele tale? Te simti neiubita, speriata sau singura? Incepe sa oferi ceea ce vrei sa primesti. Facand acest lucru vei ajunge sa umpli orice gol ai putea sa-l simti. Vei ajunge sa realizezi ca oferind celorlalti ceea ce iti doresti sa primesti, iubirea va creste in sufletul tau iar golurile vor fi umplute cu aceasta iubire. Daca vei cauta in exterior s-ar putea sa gasesti pe moment un substitut pentru golurile tale, insa viata e un mister continuu, si nu-ti ofera nimeni siguranta ca te vei putea baza pe acel substitut pentru totdeauna. S-ar putea sa te trezesti cu un gol si mai adanc.

Apreciaza-te, indragosteste-te de tine!

Ia-ti timp sa vezi cat de departe ai ajuns in calatoria ta. Uita-te si apreciaza angajamentul tau pentru a te vindeca si pentru a evolua. Este intr-adevar un lucru admirabil. Nu ai citi aceste cuvinte daca nu te-ai fi imbarcat in aceasta calatorie spre a deveni cea mai inalta expresie a ta. Complimenteaza-te ca ai facut acest pas, ofera-ti o recompensa. In fiecare actiune pe care o faci cauta, acel lucru bun pe care l-ai facut. Incepand sa vezi partea plina a paharului vei merge tot mai mult spre abundenta.

Elibereaza-te de vina !

Nimeni nu e mai dur cu tine decat tu insati. Si multe dintre noi ne simtim vinovate pentru ca avem grija de noi, ca ne stabilim niste granite si ca spunem NU. Pentru ca am fost programate de-a lungul vremi sa fim responsabile pentru ceilalti, adesea ne este atat de greu sa ne concentram asupra nevoilor noastre. De ce ai fi mai prejos decat ceilalti? Rolurile in societate s-au schimbat, insa amprentele au ramas in inconstientul nostru. Invata sa te eliberezi de orice vina pentru ca iti onorezi propria persoana. Vina este limitativa si iti rapeste energia. Sa traiesti o viata autentica inseamna sa traiesti libera de tot ceea ce gandesc ceilalti. Inseamna sa-ti dai voie la viata, sa traiesti conform cerintelor sufletului tau.

Departe de ideile indoctrinate de societate, de-a lungul vremii, ca te-ai nascut sa fii supusa si sa indeplinesti cerintele celorlalti, indragosteste-te de tine. Iubeste-te atat de mult incat sa crezi ca meriti sa-ti traiesti propria ta viata. Asta vreau pentru tine. Nu esti datoare sa traiesti viata nimanui, menirea ta in aceasta lume este sa-ti traiesti cat mai frumos posibil viata pentru care ai fost creata si sa-ti oferi sansa de a invata lectiile pe care trebuie sa le inveti, pentru a evolua. Traieste viata pentru care ai fost creata! Indragosteste-te de viata, si elibereaza-te de credintele celorlalti pentru a experimenta bucuria si fericirea.

Datoria ta nu este sa traiesti o viata semnificativa doar pentru societate, familie prieteni, datoria ta este sa traiesti o viata semnificativa pentru tine. Daca ai succes, nu inseamna ca esti neaparat fericita. Drumul spre fericire are la baza mai degraba descoperirea acelor lucruri pe care iubesti tu sa le faci in viata, si atunci cand le descoperi sa le faci cu toata pasiunea si implicarea, pentru ca ai resursele naturale pentru a face acest lucru. Sa reusesti sa descoperi darul sufletului tau este cea mai mare comoara si poate una dintre cele mai indestulatoare experiente pentru sufletul tau. Niciodata nu iti va fi de ajuns sa indeplinesti scop dupa scop, daca scopurile tale nu vin din centrul inimii tale. Majoritatea oamenilor nu sunt ei, ci sunt alti oameni, traiesc prin altii si prin visurile lor si acest lucru ii duce din ce in ce mai departe de implinirea pe care o cauta.

Tu alegi ce fel de viata vrei sa traiesti. Nu e de mirare ca viata nu ti se pare frumoasa, cand porti pantofii altcuiva. Acestia nu ti se vor potrivi niciodata. Poate ca nu sunt culoarea, marimea sau modelul tau preferat si oricat ai incerca sa te adaptezi in ei nu vei reusi. Intotdeauna spunem tot mai bine e acasa. La fel se intampla si cu sufletul nostru. Tot mai bine ii e, atunci cand rezoneaza cu experientele pe care noi le traim, cu aspiratiile, cu visurile, cu credintele noastre. Fii tu aceea care are mereu grija ca viata ei sa fie in armonie cu casa sufletului ei. Indiferent ce alte carari ai alege, nu vei ajunge sa simti bucuria, pacea, extazul vietii pana cand nu te intorci sa iti cinstesti casa sufletului tau.

Cu drag,
Cristina Miculete
Autor, trainer si coach spirirtual

Vizionare placuta


Kudika
29 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.