Setari Cookie-uri

Spune-mi cum stai cu increderea si iti spun cine esti!

Poate ca uneori nu poti explica viata, nu poti explica ceva ce e necunoscut si imprevizibil si totusi te agati de iluzia sigurantei pentru a ramane intr-o stare de confort.

In acest caz, pasii spre acest lucru sunt cu siguranta mai importanti decat descoperirea cauzei.
Primul pas este auto-observarea. Pentru a duce la capat acest lucru, e important ca pe tot parcursul acestui proces sa iti monitorizezi dialogul interior ori de cate ori simit ca ai tendinta sa te critici

‘’Nu e de mirare ca am dat gres’’
‘’Nici macar nu ar fi trebuit sa incerc’’
‘’Sunt o ratata’’

Noteaza de fiecare data cand ai asemenea ganduri. Detalieaza toate aceste ganduri si noteaza-le cel putin o saptamana sau doua.

Recunosc ca acest lucru necesita un efort din partea ta, insa din pacate nimic nu functioneaza fara o lupta. Adu-ti aminte ce vrei sa eviti sau de ce anume vrei sa te apropii dezvoltandu-ti un simt personal solid.

In perioada urmatoare, o perioada a carei durata o alegi tu, poate fi o saptamana sau o luna, noteaza-ti urmatoarele aspecte cand depresia, disperarea sau sentimentul de neputinta se instaleaza in mintea ta si iti fac viata grea din nou:

• Data si ora
• Situatia( unde erai, ce faceai, cine era cu tine, ce emotie ai experimentat, la ce te-ai gandit?)
• Sentimente si senzatii fizice (Ai fost mai degraba trista, furioasa sau rusinata?Unde anume in corpul tau ai simtit mai intai o senzatie inconfortabila?)
• Ganduri (Ce fraze critice ti-ai adresat in dialogul tau interior? Ce imagini ti-au conferit aceasta stare?)
• Comportament (Cum ti-au afectat aceste ganduri negative despre propria persoana comportamentul?


De exemplu , a fost vreun lucru pe care nu l-ai facut de teama ca nu l-ai putea face sau l-ai putea face gresit? Ai evitat o situatie? E ceva ce nu ti-ai dat voie sa traiesti desi asteptai de atata vreme acest moment?)

Daca vei trata cu maxima seriozitate acest exercitiu, in urmatoarea perioada vei capata o imagine clara a situatiilor interne si externe care iti genereaza acest sentiment de neincredere. Cand apare acest sentiment? Frecvent? Intotdeauna? Rar? Niciodata?

Mai mult chiar, poti sa privesti putin peste umar si sa observi cum te tratezi pe tine? Tind sa cred ca destul de sever . In acest mod iti vei da seama cand si in ce circumstante aceste sentimente de neincredere te cuprind si in ce masura iti afecteaza comportamentul zilnic.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.