Setari Cookie-uri

Stresul zilnic si depresia majora

Totul despre stres - cauze si consecinte

Trauma din copilarie, depresia de mai tarziu

Recent tema cauzalitatii prezentata de Kendler a fost reluata de echipa lui Van Veen de la Universitatea din Leiden, Olanda intr-un studiu epidemiologic realizat pe 2615 adulti.

Rezultatele sunt elocvente: din totalitatea respondentilor aproape jumatate suferisera cel putin o trauma in copilarie (47.7%). Dintre acestia, 80% au raportat doua sau mai multe feluri de trauma si fiecare al 7-lea a descris traume complexe, insumand trei sau mai multe feluri de abuz.

Neglijarea emotionala a fost asociata cu exacerbarea tuturor celor trei dimensiuni de depresie si anxietate: anhedonie(incapacitatea de a simţi placere), activare anxioasa si stare generala de distres. Abuzul psihologic si sexual au fost asociate cu un nivel mai crescut de distres general si anxietate, in vreme ce un istoric de abuz fizic s-a asociat cu activarea anxioasa predominant. Pierderea locului de munca sau somajul a fost asociata cu exacerbarea tuturor dimensiunilor. In contrast, moartea unei persoane dragi a asociat niveluri mai severe de activare anxioasa.

Citește și:

Toate transformarile prin care trece psihicul persoanei abuzate in drumul ei spre depresie au un echivalent biologic si consecinte in functionarea organismului ca intreg.

,,Suma cunostintelor prezente vorbeste de o povara a dizabilitatii, fara doar si poate, dar exista si un alt mesaj. Cunoscand, poti interveni. Cunoscand, poti vindeca. Suma tuturor interventiilor disponibile in prezent pentru boala depresiva majora reuseste sa ajute pana la trei sferturi din oamenii care se adreseaza medicului pentru un episod de depresie major. Ce se intampla cu celalalt sfert? Studii experimentale demonstreaza ca stimularea transcraniala magnetica cu frecventa inalta, terapia electroconvulsivanta clasica sunt unelte utile, care schimba prognosticul pacientului cu boala depresiva rezistenta la tratament. Dar mai mult decat atat, lectia pentru practician, lectia pentru pacient e ca detectia precoce, tratamentul corect si complet sunt primele arme in a corecta boala depresiva majora. Mai mult, antidepresivele cele mai moderne, pe langa eficacitatea crescuta sunt bine tolerate si nu afecteaza viata sexuala”, conchide medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Citește și:

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveţi in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteţi consulta platforma pe care veţi gasi informaţii provenite de la specialişti din domeniul psihiatriei.

Sursa informatii medicale: Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Vizionare placuta


Kudika
15 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.