Kudika
18 Aprilie 2013

Lansarea rezultatelor studiului privind efectul potential de hidratare al diferitelor lichide alimentare

Comunicat de presa

Ceaiul provenit din planta Camellia sinensis a fost consumat de secole pentru proprietatile sale hidratante. Potrivit unui nou studiu care investigheaza efectul potential de hidratare al diferitelor bauturi asupra organismului in functie de valoarea tensiunii superficiale, coordonat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, ceaiul, cald sau rece, are o contributie importanta la hidratarea corecta a organismului.

Dupa rezultatele studiului de anul trecut privind consumul de ceai la romani, am dorit, in mod firesc, sa aprofundez cercetarea asupra beneficiilor acestuia, in special in ceea ce priveste efectul de hidratare asupra organismului”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

„Pornind de la o serie de observatii preliminarii, am initiat un studiu care a urmarit determinarea efectului potential de hidratare a diferitelor tipuri de lichide: apa, ceai, infuzii de plante si fructe. Rezultatele sugereaza faptul ca ceaiul, o bautura complexa, recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii precum scaderea riscului cardio-vascular, imbunatatirea capacitatii de concentrare, revitalizare, ca si pentru gustul placut, joaca un rol important si in hidratarea corecta a organismului. Fie ca este vorba despre ceaiul cald pe care il preparam acasa sau la birou, fie ca optam pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o buna hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activitati pe care le desfasuram in fiecare zi. Hidratarea corecta inseamna sanatate durabila”, a adaugat Dr. Mencinicopschi.

Studiul a masurat tensiunea superficiala a diferite bauturi consumate in mod obisnuit, ca parte a unei alimentatii echilibrate: apa, ceai cald si rece, infuzii de plante si fructe.

Tensiunea superficiala a apei este unul dintre factorii care influenteaza capacitatea de hidratare a unui lichid. Atunci cand apa pe care o bem are o tensiune superficiala mai mare decat cea a apei din celulele organismului uman, din limfa si sange (mediul intern), acesta incearca sa o ajusteze prin adaugare de surfactanti fiziologici, printr-un efort metabolic, pentru a putea fi folosita de organism.

In cadrul studiului, acest parametru (tensiunea superficiala a fiecarei bauturi analizate) a fost corelat cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare, ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potential de hidratare al acestor bauturi asupra organismului.

O buna hidratare a organismului presupune ca apa sa fie preluata in cantitate suficienta de catre celule (sa ajunga deci in interiorul celulei). O hidratare „ineficienta” inseamna ca, desi consumata in cantitate mare, apa este preluata de patul vascular (de sange), dar nu este transferata in cantitate suficienta in interiorul celulelor, ci este eliminata prin rinichi.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: