Setari Cookie-uri

Despre HPV, cancer de col si alte chestii d-astea

Oana a zis ca in urma unui email trimis de ea, voi ati trimis sugestii de articole, iar noi o sa facem ce scrie acolo. Asa ca, se pare, in urmatoarea perioada va trebui sa scriu ce aveti voi chef si nu ce vreau eu. Ce bucurie… desi… mint… nu pot spune ca ma deranjeaza subiectul pe care il voi trata azi si chiar ma mir ca in topul dorintelor voastre s-a gasit un subiect despre sanatate si nu unul despre sex oral. E drept ca primul e plictisitor si aducator de vesti proaste, in timp ce al doilea… eh, si al doilea poate sa fie plictisitor daca il faci si nu daca il primesti.

Colul asta e o treaba complicata pentru ca, asa cum va spuneam, reprezinta o intersectie intre doua chestii: vagin si uter. Astea doua nu numai ca arata diferit, dar sunt si foarte diferite ca structura – adica una e de-un fel si cealalta de alt fel. Asa ca frumosul nostru col e cam buimacit din nastere. El al cui e? Ce fel de structura sa ia? Pe cea a mamei vagin sau pe cea a lui tata uter? Asta este mai pe romaneste explicatia pentru care colul uterin este predispuns la anomalii. Adica, statistic, este mai probabil sa faci cancer de col uterin decat cancer de varf de nas pentru ca primul este ametit de felul sau.

Aparitia cancerului este conditionata insa de picatura care umple paharul. Altfel spus, chiar daca e buimac, colul se mentine destul de ferm pe linia de plutire pana cand apare vreun factor nociv care sa-i puna capac. Printre acesti factori nocivi de numara si HPV-ul. Dar sa-i luam pe rand.

Chestii care reprezinta factori de risc pentru cancerul de col

Factorul de risc, daca stiti cat de cat limba romana, nu inseamna ca s-a terminat lumea. Adica chiar daca ai unul sau doi factori de risc, nu inseamna automat ca ai sau ca vei face cancer, ci asa cum le spune si numele, inseamna ca ai “mai multe sanse” decat altele sa o patesti.

Cancer pe cale sexuala

Mie imi place tare mult cum suna treaba asta: cancerul de col uterin poate fi considerat o adevarata boala cu transmitere sexuala. Sub aceasta foarte interesanta formulare, se ascund mai multi factori de risc: daca te ciocoflendaresti prea devreme iti creste riscul sa faci cancer de col. Stiu ca suna babesc, dar ce va costa mai fetelor sa asteptati sa impliniti 18 anisori si abia apoi sa deschideti cutia Pandorei? Aveti apoi o viata intreaga la dispozitie sa o folositi. Insa! Nu cu prea multi! Fiindca daca o ciocoflendaresti cu prea multi barbati, iti creste iar riscul. Unele studii zic ca de la cinci in sus, dar asta e o medie… acum daca ati ajuns deja la sanse, nu intrati in panica.

Runda trei: daca ai avut o sarcina la o varsta frageda, hop iarasi riscul crescut. Protejati-va!!!!!!!!!!!!!

De fiecare data cand vorbesc sau scriu despre riscul asta imi place sa amintesc tutror femeilor de pasiunea lor pentru barbati rai, aia care au avut toate femeile de pe ulita si apoi le-au luat pe ele de neveste. Recomandarea mea este sa va orientati catre barbatii mai putin rai, fiindca numarul de partenere sexuale pe care le-a avut comoara ta, iti creste TIE riscul de cancer de col uterin. La asta nu te-ai fi asteptat, nu?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.