Setari Cookie-uri

Despre HPV, cancer de col si alte chestii d-astea

Oana a zis ca in urma unui email trimis de ea, voi ati trimis sugestii de articole, iar noi o sa facem ce scrie acolo. Asa ca, se pare, in urmatoarea perioada va trebui sa scriu ce aveti voi chef si nu ce vreau eu. Ce bucurie desi mint nu pot spune ca ma deranjeaza subiectul pe care il voi trata azi si chiar ma mir ca in topul dorintelor voastre s-a gasit un subiect despre sanatate si nu unul despre sex oral. E drept ca primul e plictisitor si aducator de vesti proaste, in timp ce al doilea eh, si al doilea poate sa fie plictisitor daca il faci si nu daca il primesti.

Acum, nu ma intelegeti gresit, HPV exista si inainte, dar nu era asa vestit! De altfel, in cartile mai vechi (dar nu antice) care vorbesc despre cancerul de col uterin, se gaseste un singur paragraf despre acesta. Zice asa: in combinatie cu herpesul (nu ala de la buza, ci herpesul genital), HPV poate fi responsabil de aparitia cancerului de col. Mai nou, HPV simplu este responsabil de toate relele.

Ce e HPV-ul? E un virus care poate fi contactat pe cale sexuala. Odata ce te-ai procopsit cu el, nu mai scapi niciodata, fiindca asa sunt toate virusurile, iti raman in corp. Asta nu inseamna ca iti redactezi testamentul. Inseamna ca ai un virus, deci un risc in plus pentru cancer. Unde mai pui ca nu orice HPV poate fi vinovat de cancerul de col. Sunt numai cateva feluri din cateva zeci care pot fi asociate cu cancerul de col.

Virusul asta vestit poate sa duca la aparitia unor bube – la fel de celebre si ele – papiloamele (sau negi, sau veruci, sau vegetatii veneriene – depinde cui iti place sa-i zici). Bubele astea sunt cam urate, prin urmare nu pot sa vad pun o poza aici ca sunt chiar scarboase, dar va recomand sa cautati pe google poze ca sa stiti si voi cum arata. Desigur, veti gasi pozate niste cazuri extreme, dar macar ca idee, cred ca orice femeie ar trebui sa stie cum arata bubele transmisibile sexual, ca sa le recunoasca si sa poata spune stop sex atunci cand vede una. Nu apar de la bun inceput multe multe si asa urate cum veti vedea in poze. Pot fi cauterizate in repetate randuri, iar la un moment dat inceteaza sa mai apara. Din pacate, de virus nu vei scapa niciodata.

Sa va iubiti (sanatoase)!


Un articol de Noemi (cu oe!)

Bibliografie
Angelescu N. – Tratat de Patologie Chirurgicala, ed Medicala, Bucuresti, 2001
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.