Setari Cookie-uri

Somn usor! Cum?

Oboseala, nervi, ore lungi din noapte pierdute uitandu-ne pe pereti, durere de cap, ochi obositi intr-un cuvant insomnie. Aceasta problema apare ca raspuns la stresul acumulat in timpul zilei sau din cauza unor probleme (psihice, medicale, de munca).

Oboseala, nervi, ore lungi din noapte pierdute uitandu-ne pe pereti, durere de cap, ochi obositi… intr-un cuvant insomnie. Aceasta problema apare ca raspuns la stresul acumulat in timpul zilei sau din cauza unor probleme (psihice, medicale, de munca).

Doctorul Jason Freedman a publicat pe site-ul www.humblemba.com cateva reguli de care ar trebui sa tinem cont atat inainte de a merge la culcare, cat si dimineata la trezire.

Conform unor studii, 6-7% dintre adulti se confrunta cu insomnia. In randul studentilor procentul este mai mare, 17%, din cauza schimbarii stilului de viata (trecerea de la liceu la facultate, viata de camin), al programului incarcat si al tensiunii din timpul sesiunilor de examene.

Cunoscute ca fiind bune pentru un somn dulce si linistit, numeroase metode devenite obiceiuri (exercitii inainte de somn, renuntarea la cafea, mancarea sanatoasa, o baie fierbinte, muzica linistita, celebra numarare a oilor) nu dau roade pentru multe persoane.

Medicul vine in rezolvarea problemelor somnului cu doua procedee extrem de simple, dupa parerea sa, care functioneaza.

1. Evitati lumina “proasta” in timpul noptii

In timpul noptii, corpul uman adoarme in momentul in care melatonina creste si serotonina scade. Avem nevoie de cat mai putina lumina pe timpul noptii pentru ca noi sa putem adormi.

Tot mai multi dintre noi au devenit dependenti de viata digitala. Telefonul mobil, laptop-ul, televizorul, MP3 Player-ul nu mai reprezinta un lux, ci o necesitate. Am facut o obisnuinta din a tine laptop-ul (sau televizorul) pornit non-stop, chiar si in timpul noptii.

Pentru monitor a fost inventat un program care te ajuta sa adaptezi culoarea ecranului pentru a reduce lumina albastra. Programul se numeste F.lux si poate fi downloadat gratuit (www.stereopsis.com/flux/ ). Nu mai micsora luminozitatea ecranului pentru ca nu iti va fi de mare ajutor acest lucru.

F.lux contine o caracteristica de a reduce in mod treptat nivelul de luminozitate al monitorului de la o nuanta de rosu (specifica apusului soarelui) catre culorile specifice rasaritului soarelui. Dupa rasarit, monitorul va reveni la normal.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.