Gulia, una dintre legumele vitalizante, pe langa proprietatile alimentare, prezinta si numeroase calitati terapeutice. Originea guliei se afla in nord-vestul Europei. Prima inregistrare dateaza din secolul al XVI-lea. Pe langa Europa, America de Nord si parti temperate din Asia, ea este cultivata in Asia subtropicala, de exemplu in India, China si nordul Vietnamului, potrivit mentionarilor de pe database.prota.org.

5 lucruri care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta zilnica, daca vrei sa ai un stil de viata sanatos

Partile comestibile ale guliilor cu o perioada de vegetatie mai mica de 90 de zile (soiuri extra-timpurii) si ale celor cu o perioada vegetativa de 90-130 zile (soiuri timpurii) sunt numite in mod curent gulioare, in timp ce acelea cu o perioada de vegetatie mai mare de 130 zile sunt numite gulii. Dupa culoare, se cultiva soiuri de gulii si gulioare albe, respectiv albastre.

Aceste legume prezinta o sursa excelenta de Vitamina C, Vitaminele A, E, B, K; de minerale precum fosforul, fierul, zincul, potasiul, magneziul, calciul si cuprul; de acid folic, luteina, dar si fibre dietetice. Gulia contine apa in proportie de peste 90%. Glucozinolatul determina aroma caracteristica si gustul, cunoscut ca avand activitate anticarcinogenica, conform Agerpres.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

Cum sa ai un stil de viata sanatos
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Vizionare placuta