Setari Cookie-uri

Felicitări, ai un suflet minunat! 9 Semne că deții inteligența emoțională

Te-ai întrebat vreodată cum arată inteligența emoțională în viața de zi cu zi? Avem noi 9 exemple frumoase pentru tine.

Potrivit Inc.com, în 1995 psihologul și jurnalistul Daniel Goleman a publicat o carte care ne-a introdus în conceptul inteligenței emoționale. Ideea - că abilitatea de a înțelege și de a gestiona emoțiile crește șansele succesului nostru - a devenit foarte populară și a influențat modul în care oamenii sunt atenți la emoțiile și comportamentul uman.

foto interior si prima pagina: John Williams RUS, Shutterstock

Însă cum arată inteligența emoțională manifestată în viața de zi cu zi? Iată 9 exemple minunate:

1. Te gândești la sentimente

Inteligența emoțională începe cu ceea ce se numește conștiința de sine și socială - abilitatea de a recunoaște emoțiile și impactul acestora în tine și în cei din jurul tău.

Conștientizarea începe cu reflecția. Pune-ți întrebări precum:

Citește și:

- care sunt punctele mele forțe din punct de vedere emoțional? Care sunt slăbiciunile mele?
- cum starea mea afectează gândurile mele actuale și deciziile pe care le iau?
- cum influențez sau sunt influențată de ceea ce spun sau fac alții?

Gândindu-te la răspunsurile pentru aceste întrebări poți înțelege mai bine cine ești, care sunt sentimentele tale și cum te avantajează acestea în interacțiunea cu cei din jurul tău.

2. Faci o pauză

Pauza este la fel de simplă precum un moment în care te oprești și te gândești înainte de a vorbi sau de a acționa (ușor în teorie, dificil în practică). Acest lucru te poate ajuta să scapi de momente jenante sau să îți asumi responsabilități pe care nu ți le dorești.

Cu alte cuvinte, pauza te ajută să te abții de la a lua o decizie permanentă bazată pe o emoție temporară.

Citește și:

3. Încerci să iți controlezi gândurile

Nu ai prea mult control asupra emoției pe care o experimentezi într-un moment dat. Însă îți poți controla reacția la aceste emoții - concentrându-te asupra gândurilor tale.

Dacă încerci să îți controlezi gândurile, te împotrivești să devii sclavul emoțiilor tale, permițându-ți să trăiești într-un mod care să fie în armonie cu scopurile și valorile tale.

4. Accepți criticile

Nimeni nu are un feedback negativ. Critica este o șansă de a învăța, chiar dacă nu este oferită în cel mai bun mod. Și chiar dacă este neîntemeiată, îți oferă o fereastră pentru a înțelege modul în care te văd alții.

Când primești feedback negativ, păstrează-ți emoțiile sub control și întreabă-te: Cum mă poate ajuta această critică să fac mai bine?

Citește și:

5. Ești autentică

Autenticitatea nu înseamnă să împărtășești totul despre tine cu toată lumea tot timpul. Aceasta înseamnă să spui ce vrei să spui și să rămâi în continuare axată pe valorile și principiile tale.

Știi că nu toată lumea va aprecia că îți împărtășești gândurile și sentimentele. Însă cei care vor aprecia asta, sunt de păstrat în viața ta.

Vizionare placuta


Kudika
14 Martie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.