Majoritatea părinților sunt deranjați de momentele în care copiii lor se supără. Dacă copilul este supărat pe tine, simți că trebuie să fii în defensivă; că sentimentele copilului sunt nejustificate. Dacă este supărat cu privire la ceva sau cineva anume, vrem să îl facem să se simtă mai bine, să facem în așa fel încât emoțiile să dispară (ca și când emoțiile sunt periculoase). Însă această luptă ar trebui să fie o lecție pentru noi; ar trebui să fie un mod de a învăța. Copilul are nevoie de ajutorul tău pentru a gestiona acele emoții. Singura modalitate de a îl ajuta este să îl înveți să le accepte și să treacă peste ele potrivit ahaparenting. Iată cum.

foto interior si prima pagina: Maros Bauer Shutterstock

1. Este important ca tu să fii calmă

Primul pas: calmează-te mai întâi pe tine. Oprește-te din tot ce faci, ia o scurtă pauză și respiră profund. Amintește-ți că obiectivul tău este să calmezi furtuna pentru copilul tău, nu să o transformi într-un uragan.

Nu lua personal emoțiile copilului tău. Nu este vorba despre tine, chiar dacă țipă "Te urăsc!". Este vorba despre el - despre sentimentele pe care le are creierul încă în dezvoltare.

Calmează-te cu o mantră: "Aceasta este o oportunitate de îmi ajută copilul."

Observă senzațiile din corpul tău. Decide că obiectivul tău este de a folosi această ocazie pentru a construi o relație mai strânsă cu copilul tău și de a îl învăța lecții utile despre acceptarea și reacția la emoții.

2. Conectează-te cu el. Ajută-l să se simtă în siguranță

Creează siguranță pentru copilul tău. Cum? Prin atingeri, prin tonul pe care îl folosești, prin atitudinea pe care o ai. Încearcă să îi transmiți un mesaj verbal sau nonverbal - "Te voi ajuta. Ești în siguranță. Vei trece peste asta."

Dacă respiri încet și profund și rămâi calmă, se va liniști și el.

3. Empatizează cu el

Când copilul simte că într-adevăr simți supărare, începe să se liniștească.

Acceptă emoțiile și spune-i-le și lui. Ca exemplu "Pari atât de supărat!" sau "Ești îngrijorat!"

Dacă el îți spune ce simte și care este problema, repetă-i ce ai auzit: "Te ascult. Ești supărat pentru că fratele tău a intrat în camera ta și ți-a luat jucăriile cu care te jucai."

Dacă copilul tău pare să exprime mânie cu privire la persoana ta, nu îi spune că este o emoție nepotrivită. În schimb, recunoaște-i sentimentul și convinge-l să îți spună de ce ești furios. "Înțeleg că ești supărat încât să vorbești așa cu mine. Spune-mi ce te supără."

Ajută-l să se simtă văzut și auzit. "Văd că îți muști buzele. Pari îngrijorat." sau "Ai brațele încrucitate și fruntea încrețită. Ce ai pățit?"

În cazul în care copilul plânge, cuvintele pot fi o distragere a atenției. Folosește-le cu ușurință pentru a crea siguranță în spațiul vostru. "Uneori este bine să plângem. Este bine să lași ca lacrimile să îți inunde obrajii. Sunt aici, ești în siguranță."

4. Adâncește conversația

Poți face acest lucru oferindu-i copilul sprijin, validând emoția sau pur și simplu invitându-l să îți spună mai multe. Validarea nu înseamnă neapărat că ești de acord, ci doar ca înțelegi de ce copilul se simte așa. Permite-ți să simți ceva din ce simte copilul tău.

"Sunt convinsă că suferi. Vrei să îmi spui ce s-a întâmplat."

"Dragul meu, nu e de mirare că ești supărat."

"Tu spui că o iubesc mai mult pe sora ta. Dragul meu, este atât de dureros să simți asta..."

"Nu am înțeles cât de important a fost pentru tine. Spune-mi mai multe."

5. Rezolvarea problemelor

De cele mai multe ori, când copiii (și adulții) simt că emoțiile lor sunt înțelese și acceptate, încep să se liniștească. Această stare emoțională oferă o deschidere pentru rezolvarea problemelor.

Dacă copilul pare încă supărat și nu este deschis la rezolvarea problemelor, acesta este un semn că nu a trecut încă prin emoții și trebuie să revii la pașii anteriori.

Când copilul este gata să rezolve problemele, rezistă nevoii de a rezolva problemele pentru el dacă nu îți cere asta. Oferă-i posibilitatea să se descurce singur și susține-l necondiționat. Dacă se simte blocat, ajută-l cu sfaturi și explorați opțiunile.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: