Setari Cookie-uri

4 semne ca ar trebui sa apelezi la terapia de cuplu

Esther Perel, psihoterapeuta de cuplu renumită la nivel mondial, subliniază importanța relațiilor, la nivel personal și profesional, spunând că acestea determină calitatea vieții. Iar oamenii de știință îi susțin afirmația.

Cum decurge psihoterapia de cuplu?

Indiferent de formarea psihoterapeutului, procesul terapeutic începe prin cunoașterea celor doi parteneri, aflarea de informații legate de istoria lor împreună, motivul pentru care au apelat la consiliere, precum și observarea interacțiunii dintre cei doi. Faza inițială este urmată de faza de tratament, care este diferită pentru formele variate de psihoterapie, însă toate urmăresc înlocuirea comportamentelor distructive cu unele sănătoase, și înțelegerea nevoilor partenerilor, pentru ca acestea să poată fi satisfăcute.
Terapeutul nu este un simplu martor al discuțiilor maritale, el are un rol activ în timpul sesiunilor, punând întrebări, făcând observații asupra interacțiunilor în cuplu, intervenind în timpul dialogului atunci când este nevoie și oferind sfaturi.

Când ar trebui să apelez la psihoterapia de cuplu?

Una dintre cele mai mari greșeli e aceea de aștepta prea mult. Un studiu efectuat de Gottman a descoperit că în medie cuplurile așteaptă 6 ani înainte de a apela la ajutor pentru rezolvarea problemelor maritale.
Citește și:

”Din păcate, există un punct din care nu te mai poți întoarce, și la fel ca în cazul afecțiunilor fizice, prevenția sau depistarea precoce sunt esențiale pentru succesul tratamentului. Noi le specifică aceste aspecte clienților ca dacă unul dintre parteneri nu-și mai dorește cu adevărat reconcilierea sau repararea relației, sau dacă există prea multe resentimente, șansele de succes sunt scăzute.” ne declara Bogdan soceanu, psihoterapeut cuplu și familie Clinica Hope.

Așa că asigură-te că acționezi înainte să fie prea târziu!

Reticența multor persoane este legată de a lăsa un străin în intimitatea cuplului. Vorbim cu familia sau prietenii despre cele mai intime probleme, și de multe ori le cerem sfaturi, deși aceștia află doar versiunea noastră a evenimentelor și poate nici nu ne cunosc partenerul prea bine, dar nu vrem să apelăm la o persoană specializată în relațiile de cuplu, cu ani de experiență în spate. Cadrul oferit de un psihoterapeut este unul sigur (protejat de politica de confidențialitate), lipsit de judecată (psihoterapeutul nu are prejudecăți legate de niciunul dintre clienți pentru că nu i-a cunoscut anterior), în care partenerii sunt pe picior de egaliate (psihoterapeutul nu are o relație separată cu partenerii, așa că nu îi tratează diferit).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.