5 Ingrediente ale relațiilor sănătoase: le bifezi și tu?

Chiar dacă fiecare cuplu este diferit și caracterizat de nevoi proprii, totuși există câteva elemente cheie de care fiecare dintre noi avem nevoie într-o relație. Iată 5 dintre ingredientele unui cuplu puternic și fericit. Le-ați trăit și voi?

Ce înseamnă o relație sănătoasă?

Găsim multe articole de specialitate care vorbesc despre relații toxice, însă este suficient ca o relație să nu fie toxică pentru a fi considerată reușită, sănătoasă, armonioasă, bazată pe iubire adevărată?

Cu siguranță că nu este suficient. Vă propunem să parcurgem împreună în acest articol câteva elemente cheie care anunță că relația voastră se îndreaptă spre armonie, echilibru, că devine profundă și va ajută să creșteți emoțional, spiritual, ca sănătate și în carieră. Adică în toate planurile vieții.

Fiecare partener este independent

Sau altfel spus, nu depinde de cealaltă persoană ca nevoi ce țin de viață personală: bani, locuința, mobilitate (mașină personală sau libertate de a se deplasa fără a depinde de partener).

Citește și:

În unele teorii relaționale, această independența reprezintă chiar primul prag al iubirilor adevărate, fără de care apare teama în cuplu, urmată de gelozie, sentimentul de neputință sau de abuz, anxietatea în cuplu, depresia etc.

Fiecare dintre partenerii cuplului au nevoie să fie independenți pentru a realiza o relație echilibrată cu celălalt, care nu trebuie să simtă că pe umerii lui se află prea multe nevoi ale celuilalt.

Putem vorbi totuși și despre o dependență sănătoasă, cea romantică, ce implică nevoia de a-l ști aproape pe celălalt și în siguranță.

Îți recomandăm și articolul: FENOMENUL MICHELANGELO ÎN CUPLU: ARTA SUSȚINERII ȘI A ÎNȚELEGERII ÎN DOI

ingredientele empatice ale unei relatii sanatoase de cuplu
Foto: Dmytro Voinalovych/shutterstock.com

Fiecare partener comunică sincer și cu respect

De la comunicarea sinceră până la ceartă poate fi un singur pas, dacă cel care își comunică cu sinceritate părerea o face într-un mod critic sau deloc empatic privind emoțiile celuilalt și modul în care va primi opinia.

Citește și:

Pe de altă parte, fără o comunicare sinceră cuplul nu se poate adapta, niciunul dintre parteneri nu poate ghici ce este în mintea celuilalt, dacă acesta nu îi spune.

Așadar, pentru o conversație reușită și pentru rezultate benefice în cuplu, comunicarea sinceră vine la pachet cu respectul și empatia.

Îți recomandăm și articolul: Pentru relații profunde: 5 metode de a cultiva EMPATIA în cuplu

Te simți fericit și împlinit în relația ta, te simți în siguranță

În cuplurile echilibrate, sănătoase, există un sentiment puternic de siguranță și încredere reciprocă pe care cei doi parteneri îl manifestă. Aceștia nu simt gelozie față de partener, invidie sau alte sentimente negative, nu se simt în concurență, nu simt nevoia să dovedească cu orice preț care are dreptate într-o discuție contradictorie, ci acceptă că celălalt are un punct de vedere diferit.

Citește și:

Acești parteneri se simt în siguranță în cuplu, au sentimentul că vor primi sprijinul necesar când vor avea nevoie. Se simt bine în relația lor, sunt fericiți cu adevărat. Citește continuarea în pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
17 August 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri