Setari Cookie-uri

Pentru relații profunde: 5 metode de a cultiva EMPATIA în cuplu

Cea mai mare putere pe care o avem este iubirea. În toate relațiile profunde, iubirea și înțelegerea sunt ingredientele care au creat legăturile puternice. Empatia însă este cea care conectează oamenii, este unul dintre ingredientele principale ale unei relații, iar dincolo de interacțiune, empatia ne definește ca oameni, ne ghidează alegerile, ne ajută să (ne) înțelegem.

Să dai dovadă de empatie înseamnă să înțelegi ce simte celălalt, ce îi generează acele sentimente, îți dă șansa să ajuți și să găsești calea de a interacționa cu blândețe și eficiență.

Ce este empatia?

Empatia reprezintă posibilitatea de a te pune în locul altuia, de a încerca să simți ce simte celălalt, fiind strâns legată de simțurile personale și experiențele acumulate.

Atunci când empatia este mică sau este mimată, în cuplu pot să apară neînțelegeri, situații tensionate, senzația de lipsă de apartenența și de neacceptare.

Ciar și când alinarea nu vine, empatia ajută ca cei doi parteneri să se conecteze, să se simtă unul pe celălalt, să se accepte și să se susțină necondiționat.

Cum putem cultiva empatia în cuplu?

Ascultă activ

Ascută-l pe celălalt încercând să faci doar asta, fără telefon, televizor sau alte activități. Privește-l în ochi și ascultă-l. Încerca să nu întrerupi fluxul de informație care vine de la celălalt, chiar dacă uneori nu auzi tocmai ceea ce vrei.

Citește și:

Ai grijă la propriile reacții- caută cauza

Înainte de a vorbi sau a acționa, de a răspunde la replicile sau deciziile celuilalt, încerca să aflii ce anume l-a determinat să aibă acele gânduri. Poate este vorba despre teamă, nesiguranță sau un model comportamental învățat. Când cauți cauza, ai șanse mari să abordezi lucrurile în mod eficient.

Nu lua decizii mânată de impulsivitate

Tendința de a ne apăra o avem fiecare dintre noi, însă uneori impulsivitatea ne determina să avem acțiuni sau să spunem cuvinte pe care să le regretăm mai târziu. Poate că, după ce avalanșa de furie trece, vom gândi mai limpede ce vrem și cum să îi transmitem mesajul partenerului.

Pentru că nici cearta, dar nici cedarea sau renunțarea la propriile credințe de dragul armoniei nu reprezintă soluții pe termen lung. Fiecare ar trebui să își comunice părerile fără să îl rănească pe celălalt, chiar dacă acestea sunt în contradictoriu.

Citește și:

Identifică emoțiile

Identifică ce simți în momentele cheie ale relației și încercă să identifici și ce simte partenerul. Clarificarea emoțiilor poate reprezenta un pas important în regăsirea echilibrului ulterior și în cultivarea empatiei în cuplu. Citeste continuarea articolului in pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
21 Iulie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.