Dar ce înseamnă o persoană narcisistă?

Narcisismul este o tulburare de personalitate, iar narcisistul are o nevoie profundă de atenție și admirație excesivă, prezintă lipsa empatiei pentru ceilalți, dar și o centrare exagerată pe propria persoană, în detrimentul sau cu prețul suferinței celor din jur. Pe scurt, narcisismul este o formă de egoism pe cheltuiala altora, condimentat cu incapacitatea de a lua în considerare sentimentele semenilor săi.

Cele 7 semne ale abuzului narcisic Simți că relația ți-a acaparat viața

Relația devine ca o gaură neagră care înghite totul din viața ta, de la timpul liber, la relațiile pe care le aveai înainte. Investești tot mai mult în relație, lași de la tine, oferi din ceea ce ar trebui să rămână doar al tău, te pui pe locul doi, dar niciodată nu este suficient ca partenerul să se declare total mulțumit.

Știți senzația aceea în care relația începe minunat, cu sentimente intense, puternice, cu fluturi în stomac, dar după un timp el sau ea se schimbă, apare critica zilnică și parcă orice efort, oricât de mare, nu ajunge să fie mulțumitor? Ei bine o astfel de situație poate fi semnul unei relații toxice.

Senzația de singurătate în relație

Despre această singurătate din cuplu puteți citi mai multe informații în articolul: CÂND VIRUSUL SINGURĂTĂȚII AFECTEAZĂ RELAȚIA DE CUPLU

Chiar dacă partenerul este acasă, acesta se izolează, probabil în camera cea mai confortabilă, unde nu îți dorește prezența. De fapt, simți că te dă la o parte, undeva unde te simți ca într-o debara, de unde nu îți poți exercita sarcinile în casă, nu poți face ceea ce ai nevoie pentru tine, poate nu ai voie să faci gălăgie că deranjezi. Te simți dată la o parte, izolată, în niciun caz nu simți că prezența ta este dorită, că te caută, că te vrea, că îi este drag să stea lângă tine, că se bucură de timpul petrecut în doi.

Exiști mai degrabă ca un obiect, lipsește empatia, lipsesc îmbrățișările de care ai nevoie și acel atașament specific unei relații sănătoase de iubire.

Credit photo: pexels.com

Controlul și invadarea intimității

Chiar dacă suntem într-o relație de cuplu, fiecare dintre noi are totuși un spațiu personal, o viață profesională, contacte și relații pe care nu întotdeauna le punem la comun cu partenerul de viață.

Dar un narcisist va dori să știe tot, să controleze totul din viața celuilalt, va avea acces la telefonul partenerului, poate chiar să răspundă la apeluri sau să scrie mesaje, va dori să acceseze e-mailul, conturile de pe rețelele de socializare și poate face chiar vizite spontane la locul de muncă. Narcisistul poate dori să controleze până și modul în care partenerul se îmbracă.

Îndepărtarea de prieteni și familie

Ceea ce am descris la punctul precedent merge mai departe, partenerul toxic va încerca să îndepărteze persoana „iubită” de membrii familiei, de prietenii buni, astfel încât să o izoleze și să devină dependentă de el.

De asemenea, îi poate cere să renunțe la locul de muncă, la școală sau la studii, la bunuri materiale, astfel încât cealaltă persoană devine goală de valori umane, emoționale și materiale, rămânând doar partenerul narcisist ca unic centru valoros de care cealaltă persoană să depindă.

Mai mult decât atât, persoana abuzată își poate pune chiar și copiii (dacă are copii), pe loc secund, după cerințele și nevoile partenerului narcisist. Un astfel de comportament ar trebui să tragă, pentru oricine, un semnal de alarmă.

Teama de a lua decizii

Dacă te gândești mereu ce va spune partenerul, oare se va supăra, oare e bine ce fac, dacă iar va fi nemulțumit și tot așa, gânduri ce relevă o insecuritate, o anxietate de luare a deciziilor, foarte probabil te aflii într-o relație toxică.

Înainte de toate, toți suntem oameni diferiți, așadar putem avea și este normal să avem opinii diferite, gusturi diferite. Tendința ca cineva să facă numai ce este pe plac partenerului este încă de la început greșită. Este o capcană. Citește continuarea în pagina 2 >>

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: