Setari Cookie-uri

Cele 3 tipuri de atasament sau cum sa-ti faci relatia sa functioneze

Fiecare persoana interactioneaza intr-un mod unic cu acele persoane care ii sunt foarte dragi si fiecaruia dintre noi ii este specific un anumit tip de atasament: sigur, ezitant, nelinistit.

S-a dovedit stiintific in anii ’60 in urma unor experimente. Cand mama a plecat din incapere, la intoarcerea ei, bebelusul ezitant nu a avut nicio reactie fizica care sa-i sugereze starea, insa studiile au aratat ca nivelul de cortizol, un hormon al stresului, a crescut.

Chiar daca era nefericit in lipsa mamei, la revenirea ei, bebelusul nelinistit a respins-o si a inceput sa planga. In schimb, bebelusul sigur, care a inceput sa planga la plecarea mamei, s-a linistit si si-a reluat joaca in momentul revenirii mamei. Adultii adopta si ei un comportament similar bebelusilor. Aflati intr-o relatie, ei se comporta intr-unul din cele trei stiluri de atasament/ dependenta: ezitant, sigur si nelinistit.

Iata, conform noii teoriei a atasamentului prezentata in cartea “Attached” a psihologilor Amir Levine si Rachel Heller ce presupun cele trei stiluri. Identificarea stilului propriu sau cel al partenerului te poate ajuta sa iti gasesti partenerul potrivit sau sa-ti imbunatatesti relatia actuala.

Daca doresti sa afli ce stil de atasament ai, poti face testul urmator: https://www.attachedthebook.com/compatibility-quiz/?step=1.

Daca doresti sa afli ce stil de atasament dezvolta partenerul tau, poti efectua quiz-ul de la linkul urmator: https://www.attachedthebook.com/compatibility-quiz/?step=1.

Citeste continuarea acestui articol pe Garbo.ro pentru a descoperi caracteristicile fiecarui stil de atasament.

Sursa: Garbo.ro


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.