Setari Cookie-uri

Cancerul de col uterin

Cum il putem depista si trata din timp

Sase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, statistica ce plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea provocata de aceasta boala.

Cancerul de col uterin (sau cancerul cervical) afecteaza in special femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani si presupune aparitia la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide in vagin, denumit si col uterin) a unor celule atipice care se multiplica necontrolat.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt incurabile, cancerul de col uterin se poate vindeca in majoritatea cazurilor, daca este descoperit intr-un stadiu incipient.

Cea mai frecventa cauza a cancerului cervical este infectia cu HPV (HPV = Human Papilloma Virus), care determina aparitia verucilor (negilor) genitale si poate determina modificari canceroase la nivelul colului uterin. Pe langa aceasta, cancerul cervical poate fi cauzat si de anomaliile celulare aparute la nivelul colului uterin, printre care diferite mutatii.

Citește și:

Exista, de asemenea, numerosi factori de risc care predispun la cancer de col uterin, cum ar fi: fumatul, sistemul imunitar compromis (in special din cauza infectiei cu HIV), infectia cu Chlamydia si anticonceptionalele orale luate pe o perioada mai mare de 5 ani.


Diagnosticul precoce/ Screening

Intrucat modificarile cervixului sunt deseori asimptomatice, cancerul de col uterin poate fi identificat doar prin controale periodice. Testele de screening sunt utilizate pentru depistarea precoce a diverselor tipuri de cancer si scaderea sanselor de deces din aceasta cauza.

Testul Babes Papanicolau trebuie sa fie una dintre componentele de baza ale examenului ginecologic, fiind una dintre cele mai eficiente metode de screening in cazul cancerului de col uterin.

Acest examen poate depista anomaliile celulare precanceroase si maligne de la nivelul colului uterin. In Romania, cazurile de cancer de col uterin sunt ingrijorator de numeroase, de aceea recomand femeilor sa nu amane testul. Realizat periodic, o data – de doua ori pe an, acesta poate scadea riscul de a dezvolta cancer cervical cu pana la 94%.”, afirma Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Citește și:

In cazul unui rezultat care indica modificari celulare, acesta poate fi impartit in mai multe stadii, in functie de care va fi prescris si tratamentul.

Vizionare placuta


Kudika
31 Ianuarie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.