Setari Cookie-uri

Cancerul de col uterin

Cum il putem depista si trata din timp

Tratamentul cancerului de col uterin

In functie de stadiul de raspandire a bolii, medicul poate recomanda tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie sau combinarea a doua dintre aceste metode.

Tratamentul chirurgical implica in general indepartarea tesuturilor afectate de cancer (zone din colul uterin si canalul cervical) sau chiar a unor organe, daca boala este foarte avansata.

Procedurile chirurgicale alese in cazul cancerului de col uterin pot consta in conizatie (indepartarea unei portiuni de tesut din col si din canalul cervical), vaporizare cu laser, criogenizare si excizie a tesuturilor maligne si pot ajunge chiar la exenteratie pelvica (indepartarea colonului inferior, rectului si a vezicii urinare), histerectomia totala (scoaterea uterului si a cervixului) sau histerectomie radicala (indepartarea uterului, cervixului si a unei portiuni din vagin)”, a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Citește și:

O metoda de tratament mai putin invaziva este radioterapia, care foloseste raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Radioterapia poate fi externa (utilizeaza un aparat ce trimite radiatii catre celulele maligne) sau interna (utilizeaza o substanta radioactiva care se plaseaza direct in sau langa celulele afectate).

In paralel cu radioterapia sau complementar tratamentului chirurgical, se poate realiza tratament prin chimioterapie. Acest tip de tratament presupune folosirea anumitor medicamente, precum citostaticele, care sunt administrate intravenos, pentru a ajunge mai usor la zonele afectate de boala.

Scopul lor este distrugerea celulelor canceroase si prin urmare oprirea diviziunii necontrolate a acestora. Intrucat aceste celule sunt foarte asemanatoare celulelor sanatoase, medicamentele administrate ajung sa le atace si pe acestea din urma, provocand de multe ori leziuni la nivelul tubului digestiv, maduvei osoase, pielii, parului sau a altor organe.

Citește și:

Perioada 21 – 27 ianuarie 2013 a marcat Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, initiativa prin care s-a dorit cresterea gradului de constientizare asupra acestei boli si incurajarea femeilor sa mearga la controale periodice. Donna Medical Center se alatura acestei initiative si ofera in luna februarie 10 % reduceri la consultatiile ginecologice.

sursa foto prima pagina: shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
31 Ianuarie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.