Setari Cookie-uri

Efectele tratamentulului antidepresiv haotic

Discurs despre tratamentul antidepresiv neadecvat si consecintele sale

Ce mesaje ar trebui transmise pacientului?

Doctorul trebuie sa recomande o oprire gradata a tratamentului (2-4 saptamani). Pacientul trebuie sa stie ca in cursul unui tratament, poate sa apara necesitatea schimbarii unui antidepresiv cu un altul. Exista posibilitatea ca simptome de discontinuare ale primului antidepresiv sa fie confundate cu efectele adverse ale antidepresivului nou introdus.

,,Totusi, simptomele de discontinuare se produc uneori in ciuda recomandarilor medicului. Sunt situatii cand pacientul uita sa isi ia tratamentul, cand pleaca de acasa pentru mai multe zile sau se hotaraste sa opreasca tratamentul atunci cand termina medicamentele eliberate pe reteta. Sau cand hotaraste sa opreasca tratamentul si ia medicamentul o data la doua zile sau sa isi reduca singur dozele. Pacientul nu trebuie sa opreasca de la sine putere medicatia chiar daca se simte bine.”, adauga Dr. Victor Marinescu, medic primar psihiatrie.

Citește și:

Asadar, toate deciziile referitoare la initierera, ajustarea dozelor sau oprirea tratamentului antidepresiv in timpul terapiei trebuie luate de comun acord in cadrul echipei pacient-medic curant. Toate acestea pentru a beneficia de tratamentul antidepresiv, a reveni rapid la o viata normala si a minimiza efectele neplacute.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Sursa informatii medicale: Victor Marinescu, medic primar – psihiatrie

Citește și:

Sursa foto interior si prima pagina: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.