Setari Cookie-uri

Efectele tratamentulului antidepresiv haotic

Discurs despre tratamentul antidepresiv neadecvat si consecintele sale

Simptomele de discontinuitate nu inseamna revenirea bolii

Simptomele de discontinuare trebuie diferentiate de o revenire a bolii. Antidepresivele sunt prescrise pentru starile depresive si de anxietate, care sunt tipic tulburari cronice. De aceea este posibil ca la intreruperea tratamentului sa reapara simptome ale tulburarii pentru care au fost administrate. De obicei sunt similare si nu mai intense decat simptomele initiale ale tulburarii. Un element de orientare ar putea fi ameteala, care este simptom de discontinuare, dar nu si simptom al revenirii depresiei.

Intensitatea simptomelor de discontinuare este legata de durata tratamentului (de obicei mai mare de 8 saptamani) si de cat de rapid a fost oprita medicatia. Tratamentul antidepresiv trebuie sa fie prelungit dincolo de obtinerea unui raspuns in primele saptamani. Pe langa ameliorarea afectiunii, tratamentul trebuie sa aiba rolul de a preveni revenirea simptomelor sau aparitia unor noi episoade de boala.

Citește și:

Simptomele de discontinuare sunt mai frecvent somatice si nu psihice si ar putea fi grupate in tulburari de echilibru, simptome senzoriale (parestezii, amorteli), manifestari gastrointestinale (greata, voma), tulburari de somn (insomnii, vise agitate), simptome corporale generale asemanatoare gripei (letargie, cefalee, transpiratii, frisoane, dureri musculare), simptome afective (anxietate, agitatie, depresie, iritabilitate) si uneori manifestari neurologice (akatisie, parkinsonism). Simptomele apar atunci cand nivelul antidepresivului scade in sange, iar pentru preparatele cu timp scurt de injumatatire pot sa apara dupa ratarea unei doze sau la incercarea de scadere a dozei.

,,Fiecare pacient prezinta un profil propriu de simptome de intrerupere. Mecanismele biologice care stau la baza aparitiei acestor simptome nu sunt intelese in totalitate. Se presupune ca se produce o scadere relativa a disponibilitatii serotoninei la nivel sinaptic in prezenta unor receptori serotoninergici downreglati, ceea ce poate explica de exemplu simptome ca greata, ameteala, letargia, accentuate la miscarile globilor oculari.”, explica Dr. Victor Marinescu, medic primar psihiatrie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.