Setari Cookie-uri

Cele 6 Manuscrise Sfinte ale lumii

Afla care sunt cartile, la baza manuscrise sfinte, pe care sunt intemeiate cele mai mari religii ale lumii si incearca sa le intelegi misterul!

Daoism – Dao de jing

Textul fundamental al acestei religii se poate traduce prin Cartea despre cale si virtute iar figura centrală este Lao zi (Batranul Maestru). El este considerat intemeietorul dao-jia (daoismul filosofic) si dao-jiao (daoismul religios).

Tema centrala a cartii este ordinea universala dar si ordinea umana, care sunt strans legate una de cealalta.

Comparativ cu celelalte carti sfinte ale lumii, Dao de jing nu cuprinde repere spatialo-temporale si nu face trimiteri la mituri, in ciuda faptului ca mitologia chineza este abundenta.

cărți Dao de Jing

Vezi mai multe cărți despre Dao de Jing

Este mai degraba o culegere de maxime care ii arata omului calea spre desavarsirea spirituala, realizata doar prin comuniunea om-univers.

Textul este impartit in 81 de capitole scurte si doua parti, Dao (superioara) si De (inferioara).

Citește și:

Dao de jing este nu arata in cuvinte seci care este calea si nici nu impune norme juridice sau de alt fel. Este insa plina de aforisme si poate fi interpretata in numeroase feluri.

Prin urmare, Calea nu este pentru toata lumea, ci doar care au putere de intelegere pot ajunge la desavarsire spirituala.

Hindusim – Vedele

Asemenea Bibliei, vedele sunt considerate creatii divine, mesajele absolute, revelate in mod direct. Se crede despre ele ca sunt cele mai vechi scripturi din lume care sunt inca folosite. Manuscrisele au fost transmise prin viu grai timp de secole, pana sa fie scrise.

cărți online despre hinduism

Vezi aici carti despre hinduism

Cu toate acestea, originea Vedelor este destul de greu de plasat in axa cronologica si au fost vehiculate numeroase teorii care le dateaza incepand din 2500 I.Hr pana in 600 I.Hr.

Din punct de vedere etimologic, Vede se traduce prin “cunoastere sacra” sau “intelepciune divina”.

Citește și:

Acestea sunt incadrate in patru mari categorii:

- Samhita este colectia de imnuri, mantre si incantatii, cea mai importanta parte a scrierilor vedice. La randul lor, acestea sunt impartite in alte patru categorii: Rig-Veda, Yajur-Veda, Sama-Veda, Atharva-Veda.

Cel mai vechi text indian care a ajuns la noi pana astazi este Rig-Veda.

Intr-un context mai larg, “veda” nu cuprinde doar doar cele patru carti sacre enumerate mai sus. Acestea sunt un sistem literar complex intregit de urmatoarele texte:

-Brahmanele sunt texte redactate in proza care au ca tema interpretarile ritualurilor de sacrificare si semnificatia acestora.

-Aranyaka este dedicata celor care isi duc viata in paduri si traiesc prin meditatie.

-Upanisadele sunt partea filosofica a Vedelor. Aici sunt discutate valorile spirituale, natura sufletului si destinul omenirii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 August 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.