Setari Cookie-uri

Top 4 fete rele din carti bune

Cele mai interesante personaje feminine negative din literatura

Sunt foarte putine opere literare clasice sau moderne in care antagonistul este o femeie. De cele mai multe ori, personajele feminine sunt fie pozitive, fie apar in plan secundar. Am gasit insa cateva femei din literatura, incepand cu Grecia antica pana la Harry Potter care sunt de-a dreptul malefice si care, intr-un fel sau altul, au avut un impact decisiv asupra modalitatii in care percepem o anumita lucrare literara.

Noi ne-am oprit astazi doar la 4 dintre ele insa lista ramane deschisa si asteptam completarile voastre.

1. Medeea – Legenda argonautilor

O legenda din Grecia antica povesteste despre suferintele vrajitoarei Medeea, precum si despre crunta sa razbunare. Tatal ei este regele din Colchida iar mama ei este Hecate, o divinitate a vrajitoarelor. Euripide descrie foarte expresiv tragedia din dragoste prin care trece printesa-vrajitoare si actiunile ei crude.

Citește și:

Destinul ei este legat de al eroului Iason, cel care a plecat cu nava Argo in cautarea Lanii de Aur. Atunci cand aceste a ajuns pe tarmul din Colchida, Medeea i-a promis ca il va ajuta sa obtina Lana daca o va lua de sotie.

Cei doi au conspirat impotriva regelui, deci tatal vrajitoarei, si au reusit sa fure prada pretioasa. Ca sa se asigure ca nimeni nu ii va urmari, Medeea si-a ucis fratele, l-a taiat in bucati si l-a aruncat in mare pentru a-i incetini pe urmaritorii lor.

Urmatoarea victima a ei a fost regele Pelias, cel care l-a trimis pe Iason in misinunea sinucigasa fara ajutorul sotiei sale. Vrajitoarea le-a convins pe Pleiade, fetele regelui, sa-si fiarba tatal intr-o licoare speciala care il va intineri. Naive, acestea i-au urmat sfatul si au sfarsit prin a-si ucide astfel tatal.

Ajunsi in Corint cu Lana furata, domnitorul de aici vrea sa il lase ca urmas pe Iason si i-o ofera de sotie pe fiica sa. Cucerit de farmecele tinerei, eroul accepta uniunea si o repudiaza pe Medeea. Ranita si tradata, vrajitoarea le trimite un dar de nunta: o mantie pentru mireasa, imbibata cu o otrava puternica.

Citește și:

Printesa din Corint a imbracat-o fara sa stie de unde provine si a murit in chinuri groaznice. Pentru a-si finaliza razbunarea, ea isi sacrifica cei doi copii pe care ii avea cu Iason intr-un ritual dedicat lui Hecate.

medeea

Vizionare placuta


Kudika
19 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.