Setari Cookie-uri

Cele 4 tipuri de temperament uman

Descopera in ce tipologie psihologica te incadrezi

Temperamentul, personalitatea si caracterul sunt concepte usor de confundat. Inainte de a detalia caracteristicile celor 4 tipuri de temperament, trebuie sa le definim si pe celelalte doua,pentru o mai buna intelegere a acestor termeni.

Caracterul este suma unor experiente de viata dobandite si este consttruit din influenta mediului, preferinte si obiceiuri.

Temperamentul este trasatura umana innascuta, uneori mostenita genetic.

Personalitatea umana este o trasatura unica, formata din trasaturile dobandite pe parcursul vietii si cele cu care ne nastem. Pentru a determina personalitatea unei persoane, trebuie sa tinem cont de inteligenta, temperament si chiar constitutia fizica.

Completeaza quiz-ul Kudika pentru a afla ce tip de personalitate ai.

In ceea ce priveste clasificarea temperamentului uman, exista numeroase teorii demne de luat in seama. Cea mai des intalnita este cea propusa de Hippocrate. Acesta a corelat cate o trasatura pregnanta cu cele 4 umori despre care credea ca circula prin organism.

Citește și:

Temperamentul sangvinic este legat de sange, bila neagra influenteaza persoanele melancolice, oamenii colerici sunt influentati de bila galbena iar flegmaticii sunt corelati cu flegma.

Doua dintre aceste tipuri de temperament sunt predominant extroverte ( coleric si sangvin) iar celelalte doua sunt introverte (melancolic si flegmatic)

temperament

foto shutterstock grup de prietene

Temperamentul coleric

Cei care se incadreaza in aceasta categorie nu au foarte multa rabdare nici cu ei, nici cu ceilalti. Sunt foarte agitati si isi pot schimba starea de spirit foarte repede. Pe plan social, se simt bine in special atunci cand domina clar o situatie si par oameni foarte hotarati.

Atunci cand isi argumenteaza o parere, au obiceiul sa ridice tonul vocii fara sa isi dea seama si folosesc gesturi scurte si rapide ale mainilor. De altfel, sunt persoana foarte deschise si le plac oamenii care stiu exact ce vor. Chiar daca pot parea firi razbunatoare, colericii nu sunt genul de oameni care sa poarte pica.

Citește și:

Sunt foarte critici cu oamenii din jur dar si cu ei. De regula, au standarde inalte si trebuie sa muncesti ca sa ajungi la asteptarile lor. Una dintre marile lor calitati este faptul ca stiu cum si cand sa isi asume riscuri, cui sa delege responsabilitati si mai ales, sa si le asime. Tocmai de aceea, colericii pot fi lideri foarte buni.

Temperamentul sangvin

De regula, persoanele cu temperament sangvin sunt foarte optimisti si foarte dinamici. Invata din greseli si nu poarta ranchiune. Sunt lipsiti de prejudecati, au multa incredere in ei si pun foarte mult suflet in tot ce fac.

Au fete foarte expresive si atunci cand tin un discurs sau argumenteaza o parere, isi transmit ideile nu doar prin cuvinte, ci si prin gesturi si expresia faciala, in special a ochilor. Nu ridica aproape niciodata tonul vocii si stiu sa se impuna fara sa para despotici.

Citește și:

Si acesti oameni stiu sa isi asume riscuri si le plac provocarile. De aceea, se vor dezvolta profesional foarte mult intr-un mediu dinamic si activ in care nu trebuie sa faca acelasi lucru de doua ori. Monotonia ii omoara si au nevoie de proiecte noi in permanenta ca sa nu isi piarda entuziasmul. Chiar si asa, nu lasa niciodata o sarcina nefinalizata.

Se adapteaza foarte usor si leaga prietenii fara probleme. Rezista la stres insa dorinta de proiecte noi in permanenta ii poate face sa se incarce mai mult decat pot duce.

Vizionare placuta


Kudika
22 Iulie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.