Setari Cookie-uri

Sfaturi pentru cresterea increderii in sine

Sfaturi pentru cresterea increderii in sine

De multe ori tendinta noastra de a adopta o atitudine pesimista fata de propria persoana poate fi un adevarat obstacol in calea dezvoltarii noastre personale. Cum facem fata lipsei de incredere in propriile forte care nu face decat sa genereze conflicte interioare, incurajand astfel si mai mult subestimarea si izolarea? Urmand sfaturile de mai jos, ne vom dezvolta considerabil increderea in sine.

Teama - principalul obstacol al stimei de sine

Este bine de stiut ca primul pas pe care trebuie sa il facem pentru a creste increderea in propriile forte este sa intelegem cum functioneaza mecanismul factorilor care ne afecteaza stima de sine. La baza lipsei de incredere sta sentimentul de teama, acesta alimentandu-ne dorinta de a evita provocarile. Aceasta tentatie de a scapa de orice judecata critica pe care o presupune interactiunea cu ceilalti are un impact negativ asupra relatiilor noastre, perturbandu-ne semnificativ viata personala. Cu alte cuvinte, teama ne impiedica sa actionam intr-o asemenea masura incat ajungem intr-o stare de stagnare care nu ne permite sa evoluam.
Pentru a impiedica declansarea temerilor noastre care ne imobilizeaza este important sa constientizam faptul ca acestea sunt rezultatul unei reprezentari deformate a realitatii. Atunci cand ne confruntam cu o situatie noua si resimtim o anxietate generata de nesiguranta trebuie sa identificam distorsiunile legate de modul in care ne evaluam. Astfel, in urma unei analize obiective a gandurilor negative, putem combate si intelege mai bine procesul prin care:

Citește și:

• percepem gresit realitatea in momentul in care nu vedem partea buna a lucrurilor
• amplificam dificultatea unei situatii obisnuite
• abordam calitatile si performantele noastre dintr-o perspective nefavorabila
• proiectam emotii exagerate asupra realitatii

incredere in sine

Foto interior si prima pagina: Incredere in sine, Shutterstock.com

Totul depinde de noi pentru a ne dezvolta stima de sine!

Psihologul Philippe Brinster insista asupra faptului ca trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru emotiile negative care ne afecteaza increderea in sine deoarece acestea sunt produsul discursului nostru interior. De noi depinde daca alegem sa ne lasam coplesiti de ceea ce ni se intampla sau daca ne structuram convingerile în asa fel încât sa dobândim mai multa incredere in propriile forte. Un lucru nu ne poate tulbura decat daca ii permitem noi sa ne influenteze rationamentul.
De asemenea, putem combate caracterul excesiv de critic al judecatii noastre fata de noi insine prin renuntarea la dorinta noastra de a fi mereu apreciati de ceilalti, crezand ca astfel ne adaptam la valorile sociale. Tuturor ni s-a intamplat sa nu indraznim la un moment dat sa spunem ce gandim sau ce vrem deoarece nu voiam ca ceilalti sa isi faca o parere proasta despre noi. Cata vreme depindem de opinia celorlalti si nu constientizam propria noastra valoare, nu ne putem imbunatati stima de sine.

Citește și:

Alte moduri prin care poate fi crescuta increderea in sine sunt:

• luarea in considerare a succeselor din trecut
• identificarea si acceptarea lucrurilor care incurajeaza complexul de inferioritate pentru a putea pune in miscare procesul de schimbare in viitor
• adoptarea unei atitudini pozitive atunci cand vorbim despre noi
• infranarea dorintei de a mai cauta perfectiunea

Aratandu-ne dispusi sa urmam aceste metode, putem pune in miscare procesul de schimbare de care avem nevoie pentru dezvoltarea increderii in sine. Astfel, cresterea increderii in propriile forte va contribui la realizarile noastre, imbunatatindu-ne si mai mult parerea despre noi insine.

Vizionare placuta


Kudika
2 Septembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.