Setari Cookie-uri

15 lucruri de groaza despre corpul tau

Cele mai ciudate lucruri pe care le poate face organismul

Corpul tau este un univers bogat si, de ce sa nu recunoastem, de-a dreptul bizar cateodata. Va povesteam acum cateva zile despre cateva dintre cele mai ciudate boli din lume. Acestea nu sunt singurele lucruri naucitoare pe care le face corpul uman, dupa cum veti vedea.

1. Inima ta nu e rosie.

In ciuda felicitarilor de Ziua Indragostitilor si a ursuletilor de plus cu inimioara in brate, o inima adevarata nu este rosie. Muschii au mai degraba o culoare maronie sau caramizie. In plus, suprafata inimii are un strat de grasime care o face sa para usor galbena.

2. Inimile barbatilor si ale femeilor sunt diferite

Diferentele sunt subtile insa un medic va sti sa faca deosebirea aproape imediat. Inima unui barbat are in jur de 300 de grame, in timp ce inima unei femei cantareste aproximativ 250 de grame. De aceea, inimile femeilor bat ceva mai repede, undeva la 78 de batai pe minut in timp ce ale barbatilor bat de 70 de ori in acelasi interval de timp.

Citește și:

3. Inima nu e acolo unde crezi

Daca ti-as spune sa pui mana pe inima, ai duce-o imediat in partea stanga. Adevarul este ca inima, in mod obisnuit, se afla aproape in centrul pieptului tau, intre cei doi plamani insa, ce-i drept, e usor inclinata catre stanga.

4. Inima ta e o pompa

Si functioneaza incredibil. Intr-o ora, ea poate pompa peste 3 tone de sange cu suficienta presiune incat sa il arunce la o distanta de 10 metri.

5. Acid gastric versus otel?

Acidul gastric va castiga de fiecare data. Sucul din stomacul tau este atat de puternic incat poate dizolva zincul si poate coroda otelul. Ar fi bine sa ne crezi pe cuvant si sa nu inceri sa inghiti cine stie ce minune metalica. Stomacul este atat de bine proiectat de la natura incat celule din mucoasa se innoiesc la 3-4 zile si astfel, stomacul nu se autodigera.

6. Incalcam viteza legala la stranut

Aerul expulzat din plamani in timp ce stranutam poate ajunge la peste 160 de kilometri pe ora.

Citește și:

7. Pe genele tale e o intreaga comunitate

Micii paraziti care isi fac culcususl in genele noastre se numesc demodex folliculorum si demodex brevis. Cazurile de „infestare” sunt foarte comune si de regula, nu produc simptome. Totusi, acestea pot cauza probleme ale ale pielii.

O a treia specie, demodex canis, traieste pe catei si uneori pot ajunge pe corpul uman.

8. Esti un ecosistem pe doua picioare

Potrivit ScienceDaily.com, oamenii au in organism de 10 ori mai multe bacterii decat celule. Unele dintre ele sunt benefice pentru starea generala de sanatate, in timp ce altele duc la afeciuni ale pielii, boli ale sistemului digestiv sau chiar la obezitate. Doar pe epiderma, de exemplu, fiecare centimetru patrat contine 32 de milioane de bacterii, cele mai multe dintre ele inofensive.

9. Cat rezisti fara „combustibil”?

Nu foarte mult. Organismul tau poate supravietui pana la cel mult 40 de zile fara hrana si mai putin de o saptamana fara apa. De asemenea, dupa 11 zile fara niciun pic de somn, omul poate muri la propriu de oboseala.

Citește și:

10. Turul pamantului in doua artere

De fapt, nu in doua artere ci in toate. Daca pui cap la cap venele, capilarele si arterele din sistemul tau circulator, ai putea inconjura cu ele intreaga planeta de doua ori si inca ti-ar mai ramane in plus.

11. In gura ta incape toata planeta

Nu la propriu, in mod evident. Insa potrivit Harvard Gazette, in cavitatea bucala a unui om traiesc mai multe bacterii decat exista fiinte umane pe pamant, adica mai bine de 6 miliarde de vietuitoare microscopice. Acestea sunt organizate in comunitati specifice dictate atat de mediul din gura ta cat si de celelalte bacterii.

12. Noi suntem fantome

Daca stai un pic sa te gandesti, esti un schelet ambulant facut din praf de stele animat de o fantoma.

13. Esti mai mare decat ti-ai imaginat vreodata

Pe fiecare centimetru patrat de piele, exista 6 metri de vase sanguine, mai mult de 3 metri de nervi si 3 milioane de celule.

Citește și:

14. Nu ti se inrosesc doar obrajii

Atunci cand trec prin momente jenante sau incarcate emotional, multi dintre noi rosesc in obraji sau pot avea pete rosiatice pe piept si gat. Ei bine, in astfel de momente, si peretii interiori ai stomacului patesc acelasi lucru, potrivit The Star.com.



15. Nu doar soarele are dinti

Formatiunile canceroase, de pilda, pot avea dinti si par la cel mai propriu mod. Chistul dermoid, numit si teratom este o tumora ovariana beningna. De regula, se prezinta ca o masa neteda care contine o pasta in care se gasesc uneori dinti, par, cartilaje, muschi sau diferite tipuri de tesuturi.

gif inima giphy.com

foto prima pagina shutterstock anatomie umana

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.