Setari Cookie-uri

Interviu cu Razvan Dumitru - Despre arta digitala si pasiunea pentru pictura

Razvan Dumitru are 26 de ani. Este artist si iubeste ceea ce face. Mai mult de atat, operele lui au aparut in prima galerie de arta digitala din Romania - Samsung SUHD. Dar mai bine va las pe voi sa edscoperiti alte lucruri interesnate despre el in interviul de mai jos. Ah, si sa nu uit: are o energie incredibila pe care o transmite celor din jur ori de cate ori are ocazia.

7. Acest concept artistic este oarecum nou si neexplorat in Romania. Cat de greu este pentru un artist sa se afirme in aceasta zona nisata?

As spune ca e destul de greu, chiar daca tehnologia iti permite sa transmiti usor informatii si sa ai acces la un public foarte mare, partea dificila este sa castigi interesul si atentia lor.

Conceptul proiectului Spoof este unul experimental, asta cred ca este si unul din motivele pentru care am fost atat de interesat sa vad cum evolueaza si pana acum sunt foarte multumit. Imi place sa cred ca ceea ce il defineste pe Spoof este autenticitatea, iar ea se regaseste in tot ceea ce sta la baza acestui personaj, de la tehnica folosita pentru a-l desena, pana la elementele care il inconjoara si gandurile sale exprimate in scris.

8. Mai pregatesti si alte proiecte artistice alaturi de cei de la Samsung Electronics Romania?

Citește și:

Momentan nu este nimic in plan cu Samsung. Poate in viitor, vom vedea.

9. Care sunt greutatile pe care un artist digital le intampina in vederea valorificarii materiale a operelor?

Cred ca expunerea e cel mai mare obstacol. Este foarte greu pentru un artist digital sa se faca remarcat, singurul mod in care poate face asta este online, iar mediul online este suprasaturat. Sunt foarte multi artisti talentati care interactioneaza cu domeniul intr-un fel sau altul si la inceput care poate fi frustrant.

Acum legat de partea materiala este si mai greu, sunt cateva site-uri specializate de tip comunitate care aduna si vand printuri digitale pe canvas sau diverse obiecte (tricouri, cani, ceasuri etc.) cu lucrarile artistilor. Din pretul produsului, un procent mic se duce spre artist.

10. Crezi ca arta digitala este o industrie in continua exploatare in Romania, sau va ramane la stadiul de nisa?

Citește și:

Eu vad arta digitala ca pe un domeniu care este foarte putin explorat in Romania si un numar din ce in ce mai mare de galerii de arta digitala sau de evenimente artistice ar face publicul sa devina mai interesat si sa inceapa sa cunoasca si sa consume acest tip de arta.

11. De ce arta digitala si nu pictura, de exemplu?

Arta digitala si pictura! Mai ales pictura. A fost prima interactiune cu arta pe care am avut-o, in clasa a 2-a. De atunci am continuat sa fac asta. Asa ca pentru mine nu poate exista arta digitala fara pictura sau desen. Pictez in diverse tehnici, pe diverse materiale (lemn, panza, hartie etc.) si daca lucrari digitale nu am vandut pana acum, cu tablouri vandute ma mandresc.

Voi lansa cat de curand un site in care imi voi expune picturile, va fi foarte fain.

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.