Setari Cookie-uri

Cum te poate ajuta yoga sa faci fata alergiilor de vara

Atunci cand inhalam un alergen acesta ramane pe caile respiratorii, inflamandu-le.

Desi primavara si toamna sunt cele mai cunoscute anotimpuri pentru aparitia alergiilor, nici vara nu suntem scutiti de ele, nasul infundat si excesul de mucus la nivelul gatului si nasului fiind cele mai frecvente simptome. Poluarea, stresul, dar si dieta deficitara pun presiune asupra sistemul imunitar, nervos si respirator, care pot usor ceda pe un fond precar de sanatate, devenind astfel hipersensive si cauzand rinitele alergice. Atunci cand inhalam un alergen acesta ramane pe caile respiratorii, inflamandu-le. Sistemul imunitar produce in acel moment histamine drept raspuns la alergeni, ceea ce cauzeaza senzatia de mancarime a ochilor si a nasului. Exista insa exercitii de relaxare precum yoga care pot diminua intensitatea simptomelor alergiilor.



„Alergiile sunt in esenta manifestari ale corpului care reactioneaza la o substanta inofensiva sau la un stimul ca si cand ar fi un dusman. Atunci cand sistemul nervos este in mod constant intr-o stare de epuizare, sistemul imunitar se comporta ca si cand orice element cu care intra in contact este un invadator strain. Exista studii recente care arata ca sistemul nervos poate fi un influentator in ceea ce priveste alergiile, iar relaxarea acestuia poate fi una dintre solutii. Exercitiile de yoga au in vedere exact acest scop, de a relaxa corpul si mintea, de a ne accepta starea de fapt si a ne detasa de ea, ceea ce ne poate conferi un confort atat psihologic, cat si fizic”, explica Andreea Lada, instructor yoga Scoala Iubirii.

Dat fiind ca multe alergii se manifesta in general la nivelul mucoaselor respiratorii, multe dintre pozitiile sugerate in cazul ameliorarii simptomelor alergice au in vedere activarea energiilor din jurul gatului si capului.

Lumanarea – Salamba Sarvangasana

Intinsi la sol ridicam picioare si triunchiul perpendiculare pe sol si percepem fluxul de energie cosmica coborand prin picioare, canalizarea acestuia pe coloana si focalizarea la nivelul gatului. Aceasta pozitie deschide caile respiratori, insa nu trebuie ramas decat 2-3 minute in asana.

Postura podului in tensiune - Setubandhasana

Asezati pe spate, prindem cu mainile gleznele picioarelor si ridicam bazinul cat mai sus, presand barbia in furca sternului. Percepem circuitul subtil al energiilor pamantului prin picioare, focalizandu-se in zona gatului. Aceasta pozitie ajuta la destinderea pieptului si plamanilor si ne ofera capacitate mare de respiratie. In plus incurajeaza psoasul sa se relaxeze (un muschi flexibil al soldului, care isi are originea in apropierea glandelor suprarenale - aceeasi zona inferioara a coastelor spatelui). Psoasul se va activa in conditii de stres si va ramane in aceasta stare pana cand ne vom elibera gandurile.

Postura clestelui – Paschimotanasana

Asezati la sol ne aplecam in fata si prindem degetele mari de la picioare cu degetele aratator, mijlociu si mare ale mainilor, apropiind cat mai mult capul si pieptul de genunchi. Orice aplecare inainte reprezinta o calmare a sistemul nervos, indeosebi pentru ca destinde zona coastelor din spate, locul unde se afla rinichii si glandele suprarenale, care produc hormonii de stres din corp.

Respiratia alternativa – Nadi Sodhana

„Aceasta metoda de pranayama se considera in mod traditional ca echilibreaza cele doua parti ale creierului si curata nadiurile, canalele energetice dispuse de-a lungul sirii spinarii, ajuta sistemul circulator si cel respirator, tranchilizeaza mintea si activeaza centrul intuitiei din corp. Daca ai nasul congestionat asteapta-te ca acest exercitiu sa puna in miscare mucusul, asa ca ar fi bine sa ai cateva servetele la indemana”, adauga Andreea Lada.

Pentru practica se sta in pozitie asezata si se foloseste mana dreapta. Cu degetul mare pe nara dreapta inspirati usor si expirati pe nara stanga. Inspirati si expirati de trei ori pe nara stanga, apoi obturati nara stanga cu degetul inelar imediat. Inspirati si expirati de trei ori pe nara dreapta, apoi lasati mana jos. Profund si incet, inspirati si expirati prin ambele nari (imaginati-va ca inspiratia si expiratia are loc incepand de la nari). Aceasta este o runda de respiratie.

Acum repetati procedura, insa incepand cu nara dreapta. Executati in acest fel 12 runde, insa alternand nara cu care incepeti. Se poate incepe cu 2-3 runde, marind gradat numarul acestora.

„In yoga autentica se considera ca tot ceea ce noi consideram a fi realitate este influentat de gandurile, emotiile si actiunele noastre. Acest lucru de fapt nu mai este atat de strain nici pentru oamenii de stiinta, pentru ca fizica cuantica are la baza aceleasi principii. De aceea oricand avem vreo problema de sanatate trebuie sa o luam ca pe o atentionare care ne semnaleaza ca ne manifestam dizarmonios. Nu este o pedeapsa, ci o consecinta a faptelor si atitudinilor noastre. Unele boli pot avea radacini adanci, iar pentru a le vindeca este nevoie de pasi mici, prin care sa ne educam mintea sa ne sustina in a avea o atitudine si un stil de viata cat mai relaxat. In cadrul orelor de yoga pe care le sustinem cu Scoala Iubirii, punem un mare accent pe echilibrarea energiei, astfel incat sa percepem imbunatatiri concrete la nivelul stilului de viata si sanatatii in general”, completeaza Andreea Lada.

Desi nu exista inca studii care sa documenteze imbunatatirile pe care le resimt persoanele cu alergii care folosesc aceste tehnici, riscuri in practicarea lor nu exista. Ar trebui notat si faptul ca persoanele care folosesc aceste sugestii izolat nu vor beneficia de rezultate atat de bune precum cei care fac yoga in mod regulat si care pur si simplu pot adauga aceste exercitii in rutina lor.

Scoala Iubirii desfasoara cursuri de yoga in fiecare joi de la 19.30 la VEG Studio (zona Mega Mall) si online de luni pana vineri de la 7.30 dimineata pe website-ul www.scoalaiubirii.ro. Pentru programul de tabere spirituale si initierilor in Reiki gasiti informatii pe website si pe pagina de Facebook.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.