gatit

Preparatul mancarii nu a fost pana acum o preocupare de-ale tale, dar acum te-ai hotarat sa iti incerci talentul in bucatarie? Avem pentru tine cateva sfaturi foarte utile, pentru ca toate preparatele tale sa iasa bine inca din prima incercare. Vei descoperi ca e relaxant, simplu, la indemana si foarte sanatos sa-ti gatesti acasa.

Ce ustensile iti fac viata mai usoara in bucatarie

Acum exista cate o ustensila de bucatarie pentru orice lucru pe care vrei sa-l faci si ar trebui sa profiti la maximum de ele. Vrei sa toci repede ceapa si alte legume? Robotul de bucatarie o face in mai putin de un minut. Vrei sa faci repede o maioneza delicioasa? Mixerul e prietenul tau cel mai bun. Daca vrei rezultate rapide si delicioase, e clar ca aceste solutii moderne ar trebui sa se regaseasca in bucataria ta.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!

Dar cele mai importante electrocasnice atunci cand vine vorba despre gatit sunt, in mod cert, plita si aragazul. Cand ai o plita electrica, dotata cu tehnologie de gatit care nu lasa mancarea sa se arda, e simplu ca faci mancaruri ca la restaurantele de cinci stele. Functia ei booster iti va permite sa incepi gatitul la capacitate maxima, iar apoi sa ajunga la nivelul pe care l-ai programat. Poti seta temperatura exacta de gatire la plita, la fel cum o poti face si la cuptorul electric. E limpede, deci, ca aventurile tale in bucatarie au sanse mai mari de reusita cand poti controla exact temperatura si cand lucrezi cu electrocasnice noi.

arta gatitului

Ce trebuie sa stii despre temperaturile de gatire

Timpul si temperatura de gatire sunt esentiale pentru ca preparatele tale sa iasa bine din prima incercare. Potrivit ghidului canstarblue.com, trebuie sa stii ca:

  • legumele trebuie sa le lasi in cuptor la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute
  • pregateste porcul la 250 de grade Celsius timp de 20-30 de minute, apoi micsoreaza temperatura la 120 de grade si lasa-l in cuptor timp de 2 – 4 ore, in functie de marimea bucatilor de carne.
  • pentru un curcan intreg seteaza cuptorul la 180 de grade si gateste-l timp de 35 – 40 de minute pentru fiecare kilogram de carne – deci un curcan de patru kilograme ar trebui gatit timp de 2,5 ore. Pentru pieptul de curcan sunt suficiente 30 de minute per kilogram la 200 de grade Celsius
  • un pui intreg de 1,5 kilograme se gateste timp de 15 minute la 200 de grade Celsius apoi inca 45 de minute la 160 de grade. Daca puiul este mai mare, gatirea lui poate sa dureze pana la doua ore.
  • friptura de vita se gateste 30 de minute la 200 de grade, apoi se intoarce si se mai lasa inca 40 de minute sau mai mult, daca o preferi bine facuta.
  • file-ul de peste are nevoie de 15 minute la 200 de grade pentru a fi gatit. Pentru un peste intreg seteaza cuptorul la 220 de grade pentru 20-25 de minute.
  • gateste pastele perfect fierbandu-le cu un minut mai putin decat este recomandat pe ambalaj si apoi pune-le pentru cateva minute – 3 minute e suficient – in tigaia in care prepari sosul pentru ele.

gatit

Tine aceste ingrediente mereu in bucataria ta

Stii de ce ustensile ai nevoie, stii cum sa gatesti perfect mai multe tipuri de alimente, nu mai ai nevoie decat de putina organizare. Daca vrei sa ai mereu la indemana ingredientele pentru o cina delicioasa, mergi la cumparaturi si aprovizioneaza-te cu – ceapa (rezista mult in camara si este folosita in o multime de preparate), cartofi (nu se altereaza si sunt o garnitura rapid de facut), diferite tipuri de carne (pune-le la congelator, rezista luni de zile).

Cei de la www.bonappetit.com iti mai recomanda sa ai in dulapurile din bucatarie si orez, spaghetti sau alte paste, usturoi, morcovi. Toate acestea sunt rezistente si din ele poti prepara repede o cina delicioasa.

Tie ce preparat iti da cele mai multe batai de cap in bucatarie?

Sursa foto: Shutterstock

Ustensile de bucatarie dragute si utile pentru oricine
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: