Setari Cookie-uri

5 trucuri de relaxare care chiar functioneaza

Sunt numerosi factori care influenteaza nivelul tau de stres, dar pentru a contracara efectele sale negative, exista mai multe trucuri de relaxare.

relaxare

Stresul este una dintre cele mai raspandite afectiuni moderne, iar efectul lui asupra corpului poate fi mult mai grav decat se credea. Simptomele sale au aparut in urma cu zeci de ani, insa abia in 1950 a fost identificata si acceptata ideea ca acesta poate fi daunator pentru organismul nostru.

Sunt numerosi factori care influenteaza nivelul tau de stres, dar pentru a contracara efectele sale negative, exista mai multe trucuri de relaxare cu ajutorul carora sa iti fie mai simplu sa treci peste perioadele dificile sau aglomerate.

O ambianta placuta iti influenteaza direct starea de spirit

Unul dintre elementele cu un impact mare asupra felului in care ne simtim este lumina. Folosita corect, aceasta ne ajuta sa ne relaxam si sa capatam o stare de spirit buna. Insa un studiu arata ca cele mai multe birouri sunt luminate prea puternic, ceea ce ne face sa fim iritabile sau sa ne simtim epuizate la finalul zilei. De aceea, este important sa compensam atmosfera de la serviciu cu cea de acasa.

Citește și:

Caminul tau ar trebui sa fie suficient de confortabil incat sa il percepi ca pe un refugiu si o oaza de relaxare. Pentru asta ai nevoie de o canapea sau un fotoliu moale, o camera zugravita in culori pale si lampadare care sa inlocuiasca becurile puternice si sa creeze o atmosfera intima si placuta, in care sa citesti o carte, sa asculti muzica sau sa meditezi. O lumina mai putin intensa poate reduce anxietatea, frica si depresia, iar avantajul corpurilor de iluminat in care lumina becului este filtrata de un abajur este solutia ideala pentru a-ti solicita mai putin ochii.

Cateva minute de meditatie au efecte nebanuite

Cateva minute pe zi rezervate doar tie, in care sa iti pui gandurile in ordine, te ajuta sa reduci anxietatea si stresul. Cercetatorii au descoperit ca meditatia zilnica are capacitatea de a produce schimbari la nivelul sinapselor dintre neuroni, astfel incat sa te faca mai rezistenta la stres. Pentru a medita ai nevoie de un mediu linistit si confortabil. Intinde-te cu fata in sus, ridica bazinul in aer si sprijina-te in talpi. Aceasta pozitie practicata adeseori la cursurile de yoga iti pune sangele in miscare si elibereaza tensiunea acumulata in muschii spatelui. Respira adanc si debaraseaza-te de toate gandurile si emotiile negative.

Citește și:

Muzica potrivita te ajuta sa te linistesti

Cand simti ca nu mai poti, ia o pauza si asculta putina muzica de relaxare. Aceasta are un efect pozitiv asupra creierului si corpului nostru, iti scade tensiunea si reduce secretia de cortizol in organism, un hormon asociat cu stresul. Muzica clasica este cea care este perceputa drept linistitoare de creierul nostru, asa ca poti incerca sa asculti un concert de pian sau de vioara. La fel de mult te pot ajuta si sunetele din natura, precum zgomotul valurilor de ocean sau sunetul ploii.

Spune-ti pasurile unei persoane apropiate

Cand te deschizi si vorbesti despre problemele sau nemultumirile tale, reusesti sa te eliberezi mai repede de povara stresului. De altfel, discutiile cu prietenii iau mai mereu o intorsatura amuzanta si iti imbunatatesc starea de spirit. Cu ei te poti sfatui, dar poti face si haz de necaz, mai ales cand te confrunti cu o situatie a carei rezolvare nu depinde de tine. Rasul elibereaza endorfine in corp, iar acestea iti imbunatatesc starea de spirit si reduc productia de cortizol si adrenalina in organism, substantele responsabile de atacuri de panica, stres si anxietate.

Citește și:

Practica un sport care te ajuta sa iti reglezi respiratia

Yoga si pilates sunt celebre pentru puterea lor de a reduce stresul, si asta pentru ca te forteaza sa te concentrezi in mod activ asupra respiratiei si sa o controlezi. Pe de alta parte, exercitiile cardio, precum mersul pe bicicleta, joggingul sau boxul, sunt ideale pentru cei care au nevoie sa isi descarce energia negativa. O sesiune intensa de pedalat sau de alergat te va seca de energie, dar vei pleca din parc sau de la sala de fitness simtind ca plutesti, plina de endorfine si cu zambetul pe buze. Miscarea este unul dintre cei mai mari inamici ai depresiei, iti imbunatateste stima de sine si te ajuta sa capeti rezistenta si putere.

Ce beneficii ai daca aplici aceste tehnici de relaxare

Cand te simti coplesita de munca de la birou sau de problemele personale, sa iti acorzi atentie si sa te eliberezi de stres iti va reda echilibrul si vei putea sa infrunti mai usor fiecare zi. Asta fara sa punem la socoteala numeroasele beneficii asupra sanatatii. Iata ce se intampla in corpul tau cand incepi sa te relaxezi:

Citește și:
  • Iti incetineste pulsul.
  • Iti scade tensiunea arteriala.
  • Incepi sa respiri normal, si nu sacadat.
  • Sunt contracarate efectele oboselii.
  • Creste fluxul sangvin la nivelul muschilor.
  • Incetineste eliberarea hormonilor de stres in organism.
  • Se reduce tensiunea in muschi.
  • Durerile cronice se amelioreaza.
  • Se imbunatateste starea de spirit generala.

Dupa cum observi, exista numeroase motive pentru care ar trebui sa faci tot ce iti sta in putere pentru a contracara efectele nocive ale stresului, mai ales ca aceste trucuri care te ajuta sa te relaxezi sunt la indemana oricui si extrem de simplu de pus in practica.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: A. and I. Kruk

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.