Setari Cookie-uri

Totul despre tainele hipnozei

Hipnoza nu este o tehnica a a timpurilor moderne, comportamente sau tehnici asociate ei au fost cunoscute si folosite inca din timpurile stravechi in ritualuri magice ce vizau scopuri curative sau in ritualuri religioase. Fiind asociata adeseori cu practici curative, dar si cu ocultism si forte magice, hipnoza a generat o serie de mituri, credinte cu un slab fundament stiintific dar puternic sustinute afectiv.

Hipnoza nu este o tehnica a a timpurilor moderne, comportamente sau tehnici asociate ei au fost cunoscute si folosite inca din timpurile stravechi in ritualuri magice ce vizau scopuri curative sau in ritualuri religioase.
Fiind asociata adeseori cu practici curative, dar si cu ocultism si forte magice, hipnoza a generat o serie de mituri, credinte cu un slab fundament stiintific dar puternic sustinute afectiv.

Termenul de “hipnoza” a fost impus acum mai bine de 150 de ani de catre chirurgul englez James Braid si deriva de la termenul grecesc “hypnos” care se traduce prin somn. Acest termen s-a pastrat desi cercetarile in domeniu au demonstrat in timp ca intre transa hipnotica si somn nu exista nicio legatura. Iar caracterul magic al hipnozei nici macar nu este luat in considerare in cercetarile academice.

Mai mult, oricat de suprinzator ar fi pentru necunoscatori, transa hipnotica este o realitate cotidiana, o stare naturala si spontana pe care oamenii o traiesc destul de frecvent. De exemplu atunci cand urmarim un film si suntem absorbiti de actiune ne detasam de ceea ce se intampla in jurul nostru, de trecerea timpului si de probleme. Aceasta este insa o forma de auto-hipnoza, intrarea spontana in transa fara interventia unei alte persoane.

Cand insa se incearca introducerea intentionata in transa de catra o alta persoana, cu obiective clar definite, demersul devine mult mai complicat. Aceasta a doua persoana devine un fel de ghid care orienteaza subiectul spre intrarea in transa, motiv pentru care colaborarea acestuia din urma este o conditie absolute necesara.

Tot James Braid a fost unul dintre primii cercetatori care au sesizat ca succesul hipnozei este conditionat in primul rand de trasaturile subiectului care este supus acestei tehnici si nu de catre hipnotizator.

Comunicarea in hipnoza

Intr-adevar in hipnoza se pune accentual pe anumite trasaturi ale celui care urmeza a fi hipnotizat. In stransa legatura cu hipnoza se vorbeste despre sugestie si sugestibilitate. Sugestia este considerata un process de comunicare prin care se obtine acceptarea cu convingere a informatiilor communicate chiar in absenta unei baze logice care sa le sustina. Relatia dintre hipnoza si sugestie a fost larg dezbatuta si a facut subiectul a numeroase cercetari insa nici in prezent nu s-a ajuns la un acord. Totusi sunt unanim acceptate anumite concluzii. Cea mai importanta este aceea ca, desi sugestia este prezenta in orice inductie hipnotica, nu se poate pune semnul egal intre sugestie si hipnoza, aceasta din urma implicand si alti factori, printre care: asteptarile personale, credinta celui hipnotizat, imaginatia sau flexibilitatea cognitiva.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.