Setari Cookie-uri

Totul despre tainele hipnozei

Hipnoza nu este o tehnica a a timpurilor moderne, comportamente sau tehnici asociate ei au fost cunoscute si folosite inca din timpurile stravechi in ritualuri magice ce vizau scopuri curative sau in ritualuri religioase. Fiind asociata adeseori cu practici curative, dar si cu ocultism si forte magice, hipnoza a generat o serie de mituri, credinte cu un slab fundament stiintific dar puternic sustinute afectiv.

Manifestarile specifice

• Transa hipnotica se bazeaza pe disocierea constient-inconstient, urmarind facilitarea accesului la resursele inconstiente ale subiectului. Prin disociere, existenta globala este separata in mai multe parti si in functie de scopurile fixate unele dintre ele vor fi accentuate iar celelate dimpotriva, vor fi diminuate.

• Un alt element important al transei hipnotice este dat de modificarile amnezice care apar in urma acestui demers. Accesul la anumite amintiri se realizeaza foarte greu, deoarece intervine procesul firesc si uneori util al uitarii, anumite informatii nefiind stocate in memoria de lunga durata iar altele fiind chiar refulate, respinse. Insa amintirile nu dispar, nu sunt sterse total, ci sunt stocate in inconstient. Procesul de aducere a acestor informatii in campul constiintei este unul foarte dificil.

• Amneziile au insa si un rol protector, reprimarea fiind un mecanism de aparare, principala functie e acestor amnezii devenind astfel asigurarea echilibrului psihologic. Erickson a dezvoltat o serie de tehnici pentru a facilita tocmai aceste amnezii, reprimari ale amintirilor dureroase, bazandu-se pe forta pozitiva a inconstientului de a genera schimbari explorand mai multe alternative decat o poate face mintea constienta. Aceste amnezii induse nu presupun disparitia definitiva a amintirilor traumatizante ci respingerea lor intr-un loc din care sa nu mai poata sa influenteze viata subiectului.

• Referitor la modificarile amnezice, unui pacient in transa i se poate sugera chiar si disocierea unei amintiri in doua parti: evenimentul propriu-zis si starile afective de care a fost insotit. Erickson oferea un exemplu sugestiv in acest sens, povestind ca un pacient de-al sau a reactionat specific in timpul transei la trairile evocate de o gluma, adica a retrait starile afective determinate de aceasta, fara insa a-si aminti si gluma respectiva. Se realizase disocierea intre gluma si starea pozitiva pe care aceasta o crease.

• In transa hipnotica se obtine de fapt valorificarea la maximum a resurselor, in acest sens fiind posibila si hipermnezia, permitand subiectului retrairea unor episoade anterioare cu includerea unui important numar de elemente noi,care nu erau cunoscute in stare constienta. Totusi se impune o remarca si anume aceea ce aceste elemente pot sa fie si fictive.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.