Setari Cookie-uri

Totul despre tainele hipnozei

Hipnoza nu este o tehnica a a timpurilor moderne, comportamente sau tehnici asociate ei au fost cunoscute si folosite inca din timpurile stravechi in ritualuri magice ce vizau scopuri curative sau in ritualuri religioase. Fiind asociata adeseori cu practici curative, dar si cu ocultism si forte magice, hipnoza a generat o serie de mituri, credinte cu un slab fundament stiintific dar puternic sustinute afectiv.

• Specifica starii de hipnoza este si trairea subiectiva a timpului, accelerarea sau incetinirea lui. Mai mult, aceasta traire subiectiva este folosita ca indicator al instalarii transei hipnotice. Tot referitor la timp, insa intr-o alta acceptiune, prin transa hipnotica se poate obtine si regresia de varsta. Subiectului i se sugereaza evenimentele dintr-o anumita perioada a vietii lui pe care el le retraieste efectiv in timpul transei, fara niciun cadru temporal de referinta. Regresii de varsta experimentam si in mod spontan cand rasfoim de exemplu un album cu fotografii.

• Exista si reversul regresiei, adica progresia de varsta, care consta in trairea unei realitati psihologice ca desfasurandu-se in viitor, bazandu-se pe ideea ca formularile pe care le facem in timpul transei in legatura cu viitorul nostru se vor implini. Atat regresia cat si progresia de varsta au drept scop intarirea eului si integrarea starilor afective.

• Transa hipnotica este insotita si de halucinatii sau modificari senzoriale, facilitate prin utilizarea sugestiilor directe si indirecte. Acestea sunt folosite pentru a introduce subiectul intr-o situatie care nu poate sa fie reprodusa in realitatea obiectiva. De exemplu in timpul regresiilor de varsta subiectii pot experimenta halucinatii auditive sau vizuale, adica pot sa auda voci sau sa vada persoane din perioda evocata in timpul transei.

• Unul dintre cele mai caracteristice fenomene ale hipnozei este catalepsia. Aceasta presupune rigiditatea musculara, care permite corpului sa mentina pentru timp indelungat pozitia care i se da.Printre manifestarile cataleptice amintim: privirea fixa, imobilitatea generala, diminuarea ritmului respirator, rigiditatea musculara sau miscarile inconstiente. Acestea reprezinta un foarte bun indicator al profunzimii transei, raspunsurile cataleptice specifice devenind tot mai evidente pe masura ce subiectul este mai absorbit de procesele declansate de sugestii.

Un articol de Lucia Ionescu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.